Turkki julisti operaationsa Syyriassa päättyneeksi

Turkin operaatio oli suunnattu sekä terroristijärjestö Isisiä että kurditaistelijoita vastaan.

Turkki
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vieraili Gallipolin taistelun muistomerkillä lauantaina.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vieraili Gallipolin taistelun muistomerkillä maaliskuussa. EPA

Turkki ilmoitti keskiviikkona lopettavansa sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa. Elokuussa 2016 alkaneen operaation tavoite oli Turkin mukaan turvata Turkin pitkä Syyrian vastainen maaraja.

Turkki halusi työntää äärijärjestö Isisin taistelijoita kauemmas sen rajasta sekä pysäyttää kurdijoukkojen etenemisen.

Turkki julisti Eufratin kilpi -nimisen operaationsa päättyneen onnistuneesti, muttei tarkentanut, aikooko se vetää joukkonsa pois Syyriasta. Turkin pääministeri Binali Yildirim ei sulkenut pois mahdollisuutta, että Turkki tekee vielä uusia sotilasoperaatioita Syyriassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut, että Turkki on valmis osallistumaan Raqqan kaupungin valtaukseen Isisiltä. Raqqa on ollut Isisin hallitseman alueen pääkaupunki. Yhdysvaltain tukemat joukot yrittävät parhaillaan saartaa Raqqaa.

Turkin osallistumisen ehtona on kuitenkin ollut se, etteivät kurdijoukot osallistu operaatioon. Tilanne on monimutkainen, sillä kurdit ovat olleet tärkeä osa Isisin vastaista taistelua ja Yhdysvaltain johtama liittouma on tehnyt niiden kanssa yhteistyötä.

Turkin ja Syyrian raja on ollut jo pitkään levoton Syyrian sisällissodan vuoksi. Nyt Turkki viimeistelee muuria rajalle.

Lähteet: AFP