Hyppää sisältöön

Nepalin viranomaiset: Vuoristokiipeilijät kerätkää roskia

Nepalin tavoitteena on siistiä aiemmin lumivyöryjen alle hautautuneita tavaroita vuorenrinteiltä.

Kokeneita kiipeilijöitä Mount Everestillä. Kuva: Kenji Kondo / EPA

Nepalin viranomaiset vetoavat vuoristokiipeilijöihin, että he keräisivät roskia kiivetessään maailman korkeimmalle huipulle Mount Everestille tai sen lähirinteille.

Tämän vuoden kiipeilykausi Himalajalla on pian alkamassa. Kiipeilykausi alemmille rinteille alkaa huhtikuussa, ylemmille huipuille pääsee vasta toukokuussa säiden mukaan. Paikalliset viranomaiset esittivät kauden alkaessa lisähaasteen kiipeilijöille, että he keräisivät roskia maailman korkeimmilta rinteiltä.

Sen jälkeen kun Mount Everestistä ja sen ympäröivistä huipuista tuli suosittu vaelluskohde hylätyistä roskista on tullut ongelma alueelle. Erityisesti Camp Two -leiri on täynnä telttoja ja tarvikkeita, jotka jäivät tappavan lumivyöryn alle vuonna 2015. Ainakin 17, jopa 19 ihmistä kuoli lumivyöryn seurauksena ja leiri jouduttiin sulkemaan. Kaikkiaan vuoden 2015 maanjäristykset tappoivat laajemmalla alueella yhteensä 9 000 ihmistä. Edellisenä vuonna 2014 kiipeilykausi puolestaan peruttiin, kun 16 nepalilaista opasta kuoli lumivyöryssä.

Kiipeilijöitä maanjäristyksen tuhoamalla leirillä Mount Everest -vuorella 25. huhtikuuta. Kuva: Azim Afif / EPA

Camp Two -kiipeilyleiri sijaitsee 6 400 metriä merenpinnan yläpuolella. Leiristä johtavat polut maailman korkeimmalle huipulle Mount Everestille ja maailman neljänneksi korkeimmalle huipulle Lhotselle.

Toiveena on, että kiipeilijät osallistuvat siistimiseen. Roskat tuotaisiin leiriytymispaikalle, josta köysiä ja kiipeilytarvikkeita kuljettava helikopteri veisi täydet roskasäkit pois.

– Toivomme tällä tavalla vähentävämme roskien määrää ilman lisäkustannuksia, sillä helikopterit palaavat tyhjinä alas, sanoo matkailualan virkamies Durga Dutta Dhakal.

Mount Everestin korkein huippu on 8 848 metriä. Se sijaitsee Nepalin ja Kiinan Tiibetin autonomisen alueen rajalla Himalajan vuoristossa.

Lhotsen korkein huippu on 8 516 metriä. Lhotse sijaitsee myös Himalajalla Kiinan ja Nepalin rajalla.

Matkailu vuorikiipeilyineen on merkittävä tulonlähde Nepalille. Matkailutulojen osuus on noin neljä prosenttia maan taloudesta.

Lähteet: Reuters, AP