1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arktinen alue

Yle Arkangelissa: Niinistö aikoo keskustella ilmastonmuutoksesta Putinin kanssa

Presidentit Niinistö ja Putin tapaavat Arkangelissa järjestettävän arktisen foorumin yhteydessä. Kaupungin kaduilla puhuttaa öljy ja kaasu.

Vienanmeri jäätyy talvella, mutta Arkangelin satama pidetään liikennöitävänä jäänmurtajien avulla. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Talvisessa Arkangelissa odotetaan malttamattomana presidentti Vladimir Putinin saapumista kaupunkiin. Jotkut ovat kuulleet myös Suomen presidentin tulosta.

– He varmaan tulevat keskustelemaan siitä, miten meidän – tai oikeastaan kaikki – arktisen alueen resurssit jaetaan eli puhe on siis öljystä ja kaasusta, juuri Vienanjoen jäältä hiihtämästä palannut Valeri Beltsin arvelee.

Valeri Beltsin on juuri palannut hiihtolenkiltä Vienanjoen jäältä Kuva: Erkka Mikkonen / EPA

Ilmastonmuutos arktisella alueella

Presidentin viestintäpäällikkö Katri Makkonen vahvistaa, että Niinistön vierailun keskiössä ovat arktiset asiat.

Niinistöllä on Arkangelissa ennen kaikkea mahdollisuus esitellä ja hakea hyväksyntää Venäjältä ja muilta arktisilta mailta Suomen toukokuussa alkavan Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskauden aloitteille.

Suomi haluaa edistää Arkitsen neuvoston puheenjohtajana ilmastonmuutoksen torjumista muun muassa toimeenpanemalla Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita. Yhtälö on vaikea tilanteessa, jossa niin Venäjän kuin Yhdysvaltojen päämiehet eivät näe syytä luopua fossiilisista polttoaineista.

Ympäristönsuojelun lisäksi Suomi on kirjannut arktisiksi prioriteeteiksi meteorologian, viestintäyhteydet ja koulutuksen.

Ajankohtaiset ulkopoliittiset asiat

Viestintäpäällikkö Makkosen mukaan Niinistö pitää ilmastonmuutosta osaltaan turvallisuuspoliittisena kysymyksenä, mutta suljettujen ovien takana presidentit pääsevät keskustelemaan myös perinteisemmästä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Kaksi kertaa vuodessa tapaavien presidenttien asialistalle noussee taas tuttuun tapaan Ukrainan tilanne. Presidenttejä saattavat puhuttaa myös transponderit eli ilma-alusten lähettimet, jotka Niinistö nosti esiin Suomessa viime heinäkuussa tavatessaan Putinin edellisen kerran.

Takuuvarma puheenaihe on Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump. Presidentinkansliassa ei ole vielä haudattu toiveita Trumpin ja Putinin tapaamisesta Suomessa Arktisen neuvoston puheenjohtajakaudella pidettävässä huippukokouksessa.

Kahdenväliset suhteiden vaaliminen

Presidentti Niinistö on pitänyt yllä aktiivista kanssakäymistä Putinin kanssa kolme vuotta sitten puhjenneesta Ukrainan kriisistä huolimatta.

Suomen ja Venäjän suhteet ovatkin pysyneet suhteellisen hyvinä samaan aikaan, kun Venäjän välit moneen muuhun länsimaahan ovat pohjamudissa.

Lena Krylova toteaa Arkangelissa, että välit Suomeen olivat ennen paremmat. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Myös Arkangelin kaduilla Suomi saa kiitosta hyvänä naapurina, vaikka pieneltä kritiikiltäkään ei voi välttyä.

– Ennen välit Suomeen olivat hieman paremmat. Tänä päivänähän meistä ei oikein tykätä missään maassa, mutta me puolestaan rakastamme kaikkia, Lena Krylova naurahtaa.

Lue myös toimittaja Riikka Uosukaisen analyysi Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin suhteesta.