USA:n diplomaattia epäillään kiinalaisyhteyksistä –  nainen on pidätetty

Yhdysvaltalaisen diplomaatin epäillään ottaneen vastaan rahaa ja lahjoja Kiinan tiedustelupalvelun agenteilta.

vakoilu
Sotilashelikopteri Capitol-kukkulalla Washington DC:ssa 20. tammikuuta.
Sotilashelikopteri Capitol-kukkulalla Washington DC:ssa 20. tammikuuta.Rob Carr / EPA

Yhdysvaltalaisen diplomaatin epäillään ottaneen vastaan kymmeniä tuhansia dollareita käteistä rahaa ja lahjoja Kiinan tiedustelupalvelun agenteilta, kertoo uutistoimisto AFP.

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan nainen pidätettiin tiistaina. Naisen epäillään kertoneen arkaluonteisia tietoja agenteille rahoja ja lahjoja vastaan.

60-vuotias diplomaatti oli ministeriön mukaan säännöllisesti yhteyksissä kahteen kiinalaiseen mieheen työskennellessään Yhdysvaltain ulkoministeriölle Kiinassa ja muissa maissa.

Syytteiden mukaan Kiina olisi maksanut muotikoulutuksesta, huoneistosta, lomista, ompelukoneesta ja muista tarvikkeista. Naisen kerrotaan ottaneen rahaa ja iPhonen itselleen, mutta suurin osa varoista meni tunnistamattomalle miehelle, jonka kanssa hän asui Pekingissä ja Shanghaissa.

Nainen saapui oikeuden eteen ensi kerran keskiviikkona Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuimessa Washingtonissa. Häntä syytetään valehtelemisesta tutkijoille yhteyksistään agentteihin. Nainen on kiistänyt syytteet.

Nainen on työskennellyt ulkoministeriössä vuodesta 1999 alkaen.

Ulkoministeriön tiedottaja Mark Toner pitää rikosepäilyjä vakavina ja pitää niitä luonteeltaan "yleisen luottamuksen menettämisen" tasoisina.

– Kun virkamies epäillään mahdollisista väärinkäytöksistä tai liittovaltioon kohdistuvista rikoksista, jotka rikkovat kansalaisten luottamusta, tutkimme tehokkaasti tällaiset epäilyt, hän sanoi. Ulkoministeriö on vahvasti sitoutunut tutkimuksiin ja työskentelee yhteistyössä Yhdysvaltain oikeusministeriön ja muiden lainvalvontaviranomaisten kanssa selvittääkseen väitteet rikollisesta toiminnasta. Tuomme rikoksiin syyllistyneet oikeuden eteen, hän jatkoi.

Lähde: AFP