1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuomari Havaijilla: Trumpin maahantulokielto pysyy toistaiseksi jäissä

Tuomarin mukaan on syytä epäillä, että kielto on suunnattu muslimeja vastaan. Maahantulokielto olisi estänyt kuuden muslimienemmistöisen maan kansalaisten pääsyn Yhdysvaltoihin.

Maahantulokielto
Donald Trump levittää käsiään
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on halunnut estää maahantulon kuudesta muslimienemmistöisestä maasta.Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltojen liittovaltion tuomari on jatkanut määräystä, joka estää presidentti Donald Trumpin maahantulokiellon toimeenpanon. Havaijilla toimivan tuomarin mukaan kieltoa ei saa soveltaa sen ollessa oikeusistuinten arvioitavana.

Tuomari Derric Watson esti määräyksellään maahantulokiellon toimeenpanon alun perin maaliskuun puolivälissä vain hetkeä ennen kuin sen oli tarkoitus astua voimaan. Kiellon on haastanut oikeuteen Havaijin osavaltio.

Maahantulokielto oli presidentti Donald Trumpin toinen yritys estää viisumien myöntäminen eräiden muslimienemmistöisten maiden kansalaisille. Edellinen kieltomääräys astui voimaan tammikuun lopussa ja pysäytettiin oikeudessa helmikuun alussa.

Uutta kieltoa sovellettaisiin Somalian, Jemenin, Libyan, Sudanin, Syyrian ja Iranin kansalaisiin. Lisäksi määräys keskeyttäisi pakolaisten maahantulon toistaiseksi.

Trumpin hallinto on perustellut kieltoa terrorismin torjumisella. Liittovaltion tuomarin mukaan on kuitenkin syytä epäillä, että sen taustalla on Trumpin vaalilupaus kieltää muslimien pääsy maahan. Uskontoon perustuva kielto olisi ollut perustuslain vastainen.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi