Kiistelty jätevesisääntely astuu voimaan tänään – alkaako taas purnausralli?

Haja-asutusalueiden uudet jätevesimääräykset koskevat lähinnä mökinomistajia ja sivukylien asukkaita.

mökkeily
kaksi valmista jätevesisäiliötä Wavin-Labkon tehtaalla, työntekijä taustalla.
Lokasäiliöitä valmistetaan Wavin-Labkon tehtaalla Kangasalla.Markku Pitkänen / Yle

Pitkään valmisteltu haja-asutusalueiden jätevesisääntely astuu voimaan tänään. Uusi laki ja asetus ovat selkeästi kohtuullistettuja versioita aiemmista yrityksistä.

Alkuperäinen hajajätevesiasetus tuli voimaan 2004, mutta sen määräyksiä pidettiin kohtuuttomina: erityisesti suomalaisia nyppivät kuivan maan mökkejä koskevat määräykset. Moni piti määräyksiä rahastuksena. Vesistöjä piti suojella kalliilla laitteistoilla, vaikka lähimpään vesistöön oli reilusti matkaa.

Pykäliä kohtuullistettiinkin 2011, mutta se ei riittänyt ja moni jäi odottamaan lisälievennyksiä määräyksiin. Viimein tänään 3. huhtikuuta astuvat voimaan uudet, aiempaa lievemmät pykälät. Mutta alkaako uusista määräyksistä taas huuto ja parku joka niemessä ja notkelmassa?

– Minä en usko, että tämä aiheuttaa nyt ainakaan lähiaikoina mitään kohtuutonta uutta prosessia, toteaa puheenjohtaja Pentti Heikkurinen Vapaa-ajan asukkaiden liitosta.

Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Pentti Heikkurinen
Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Pentti HeikkurinenMarkku Pitkänen / Yle

Valituskierre myrkkyä alalle

Jätevesijärjestelmiä valmistavan Wavin-Labkon toimitusjohtaja Timo Sarlin arvioi niin ikään, että nyt on saatu aikaan kestävä ratkaisu.

– Kyllä me uskomme, että se oli siinä ja monen kierroksen jälkeen olemme päätepisteessä ja tällä mennään. Laki on hyvin kohtuullinen, kohtuullistettu alkuperäisestä asetuksesta merkittävästi.

Timo Sarlin
Wavin-Labkon toimitusjohtaja Timo SarlinMarkku Pitkänen / Yle

Sarlinin mukaan uusi laki johtaa käytännössä siihen, että perinteiset, vuosikymmeniä markkinoilla olleet menetelmät käyvät hyvin.

Purnausrallin uusi käynnistyminen olisi myrkkyä jätevesijärjestelmien valmistajille. Aiemmat valituskierrokset hiljensivät lokasäiliökaupan hyvin matalalle tasolle, kun ihmiset alkoivat odottaa määräyksien lieventämistä. Se tiesi lomautuksia Sarlinin johtamalle yhtiölle.

– Vuosien 2007–2008 huipusta ollaan alle puolessa myynnillisesti ja kun 2014 ruvettiin taas asetuksella spekuloimaan, niin viimeiset kaksi vuotta ovat olleet vielä hiljaisempia, Sarlin kuvaa.

Nyt ilmassa on positiivista virettä viemärisaneerausten käynnistymisille haja-alueiden huviloilla ja asuintaloissa.

– Odotukset tälle vuodelle ovat positiiviset, mutta toki vähän varaukselliset. Tuleville vuosille on kovat odotukset, Sarlin sanoo.

100 metrin sääntö ärsyttää

Kesämökkiläisetkin myöntävät, että pahimmat kohtuuttomuudet on saatu karsittua. Tiukemmat määräykset koskevat enää lähinnä rantakiinteistöjä, kuivan maan mökit pääsevät helpommalla. Mutta enemmänkin olisi saanut mökkiläisten mielestä kohtuullistaa.

– Emme pidä sadan metrin sääntöä hyvänä ratkaisuna edelleenkään. Toinen on määräajat. Kuuluuko ne enää asetuksessa ja lainsäädännössä laittaa sinne ollenkaan, kummastelee Heikkurinen.

Uusi laki tietää ainakin kymmenille tuhansille rantakiinteistölle vähintään pikkukunnostusta lähivuosien aikana. Määrä voi olla paljon suurempikin, jopa 100 000.