Hovioikeus kovensi valelääkäri Esa Laihon tuomiota – 5 vuotta ehdotonta vankeutta ja Laiho heti vangittavaksi

Syyttäjä oli vaatinut hovioikeudessa Laiholle rangaistusta muun muassa kahdesta taposta ja kahdesta törkeästä pahoinpitelystä.

Kotimaa
Lääkärinä esiintyneen Esa Laihon henkirikossyytteitä alettiin käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa helmikuussa 2016.
Esa Laiho Helsingin käräjäoikeudessa.Timo Korhonen / AOP

Hovioikeus on tuominnut valelääkärinä toimineen Esa Laihon viiden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Laihon käräjäoikeudesta saama tuomio koveni puolella vuodella.

Hovioikeus katsoi ratkaisussaan samoin kuin käräjäoikeus, että Laiho on petosrikoksillaan aiheuttanut asianomistajille yhteensä yli miljoonan euron vahingon. Laiho ehti työskennellä lääkärinä vuosina 2001-2011 useassa sairaalassa ja hoitopaikassa. Nyt hän joutuu maksamaan tuona aikana saamiaan palkkatuloja takaisin.

Syyttäjä oli vaatinut Laiholle tuomiota kahdesta taposta ja kahdesta törkeästä pahoinpitelystä. Tapposyytteet perustuivat siihen, että kaksi Laihon hoitamaa potilasta oli kuollut. Niiden osalta hovioikeus päätyi samaan ratkaisuun kuin käräjäoikeus. Molemmat tuomioistuimet katsoivat, että Laihon menettely ei aiheuttanut potilaille kuolemaa, vakavaa sairautta tai hengenvaarallista tilaa.

Käräjäoikeus oli tuominnut Laihon kahdesta pahoinpitelystä. Hovioikeus hylkäsi yhden pahoinpitelysyytteen, mutta tuomitsi Laihon yhdestä pahoinpitelystä.

Laiho määrättiin heti vangittavaksi.

Laihon saama suuri taloudellinen hyöty vaikutti rangaistuksen koventamiseen

Hovioikeus kovensi Laihon vankeusrangaistuksen viiteen vuoteen. Hovioikeus katsoi, että rangaistusta on korotettava Laihon rikosten vuoksi ja siksi, että hän sai suuren taloudellisen hyödyn rikoksellaan.

Laiho tuomittiin nyt hovioikeudessa yhteensä 21 rikoksesta. Hänen katsottiin syyllistyneen pahoinpitelyyn, luvattomaan terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamiseen, 8 törkeään petokseen, 2 petokseen, petoksen yrittämiseen, törkeään väärennykseen, kahteen rekisterimerkintärikokseen ja väärennysaineiston hallussapitoon.

Käräjäoikeus tuomitsi Esa Laihon samoista petosrikoksista viime kesänä, ja näiden lisäksi kahdesta taposta.

Käräjäoikeus tuomitsi kesäkuussa myös Laihon maksamaan yhteensä noin miljoona euroa palkkatuloja, jotka hän oli saanut vuosien 2001–2011 aikana toimiessaan useissa eri paikoissa lääkärinä.