Kokkolan tulos painui 8 miljoonaa miinukselle – liikelaitosten hyvä vuosi paransi talouslukuja

Kaupungin on yritettävä oikaista sukeltava talous nopeasti: kahdeksan miljoonan alijäämä olisi käännettävä kahdessa vuodessa 10 miljoonan plussatulokseksi.

budjetit
Kuvassa Kokkolan kaupungintalo heinäkuussa.
Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Kokkolan viime vuoden talousluvut ovat ennakoituakin huonommat. Vuoden 2016 tilinpäätös painui 8,2 miljoonaa euroa miinukselle kaupungin oman toiminnan osalta. Tulos on 2,5 miljoonaa euroa talousarviota heikompi.

Kokkolan tulos on kaksijakoinen. Vaikka emokaupungin luvut olivat heikot, silti valonpilkahduksiakin näkyy, sillä koko konsernin sekä liikelaitosten eli Kokkolan Veden ja Työplussan tulos ylsi plussalle.

Syynä heikkoihin talouslukuihin on muun muassa sote-menojen kasvu 4,5 prosentilla, mikä on selvästi oletettua enemmän. Muut toimialat alittivat budjettinsa.

Kokkolan on kyettävä oikaisemaan talouden sukellus, ja sen pitäisi tapahtua melko rivakasti: miljoonien alijäämä on käännettävä kahdessa vuodessa 10 miljoonan plussatulokseksi, kertoo talousjohtaja Jari Saarinen.

Kokkola joutuukin pusertamaan kasaan miljoonasäästöt vielä tänä vuonna. Se tarkoittaa budjetin aukaisemista.

Luvassa on noin 9 miljoonan euron leikkaukset muun muassa opetukseen, kulttuuriin ja tekniselle puolelle sekä sote-palveluihin. Valtuusto päättänee säästökohteista toukokuun puolivälissä.