1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

VR: Junalippu voi jatkossa sisältää kimppataksin asemalta kotiovelle

VR alkaa kehittää matkaketjupalvelua, jonka avulla matkustaja pääsisi tulevaisuudessa ovelta ovelle yhdellä lipulla.

joukkoliikenne
Halpataksipalvelu Kyyti aloitti toimintansa Oulussa.
Timo Heikkala / Lehtikuva

Suomen valtion omistama VR tavoittelee uutta aluevaltausta. VR tiedotti torstaiaamuna alkavansa rakentaa Suomeen uudenlaisia matkaketjupalveluita.

Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että junalippuun kuuluisi myös taksimatka kimppakyydillä asemalta kotiovelle.

VR pilotoi matkaketjua ensi syksynä halpataksina markkinoidun Kyyti-palvelun kanssa. Kyyti on Tuup-nimisen startup-yrityksen palvelu, joka aloitti toimintansa hiljattain Oulussa.

Kyyti-palvelua vetää liikenneyrittäjä Pekka Möttö, joka tunnetaan linja-autobisnestä myllänneen Onnibusin entisenä toimitusjohtajana.

– Tarkoituksemme on pala palalta liittää junamatkaan saumattomasti eri liikennemuotoja ja palveluja, sanoo matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen VR:n tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

VR:n tavoite on tuoda vielä tänä vuonna markkinoille uusi hakupalvelu, jonka kautta asiakas voi vertailla matka-aikoja ja hintoja eri kulkuvälineiden yhdistelmillä ja reiteillä.

Ideana on, että uudenlaisen matkaketjulipun voisi ostaa VR:n palvelusta. VR pyrkii siis laajentamaan toimintaansa niin sanotuksi Maas-operaattoriksi.

Liikennealan muotitermi Maas (mobility as a service) tarkoittaa liikkumista palveluna sujuvasti eri kulkuvälineiden yhdistelmillä.

Ensimmäiset pilotit Turussa ja Tampereelle

VR kertoo solmineensa Kyyti-palvelun ohella myös useita muita kumppanuuksia. Ensimmäiset matkaketjupilotit alkavat tänä keväänä yhteistyössä Turun ja Tampereen seudun joukkoliikenteen kanssa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiakas voi hankkia halutessaan Turun ja Tampereen joukkoliikennelipun samalla kun ostaa VR:n junalipun.

Helsingin seudulla VR suunnittelee puolestaan kokeilua, jossa asiakas voi ostaa VR:n junalipun ja HSL:n ratikkalipun samalla kertaa ja matkustaa yhdellä lipulla.

VR suunnittelee myös bussilippujen myyntiä digitaalisissa palveluissa yhteistyössä Matkahuollon kanssa.

VR:n mukaan matkaketjuja kehitetään nyt useissa Euroopan maissa, muun muassa Saksassa ja Ranskassa.

– Pyrimme mahdollisimman kattavaan verkostoon. Uusia kumppanuuksia syntyy koko ajan, sanoo VR:n matkaketjupalveluista vastaava suunnittelujohtaja Antti Tuominen tiedotteessa.

Täydennys 30.3.2017: Juttuun lisätty maininta Pekka Mötön Onnibus-taustasta.

Lue seuraavaksi