Hyppää sisältöön

Jäteautoja liikkumaan biokaasulla: "Autot kulkevat samalla jätteellä, jota keräävät"

Kuljetusyhtiö Sihvari on investoinut 700 000 euroa kolmeen biokaasulla kulkevaan jäteautoon.

Kuva: Heli Kaski / Yle

Jyväskylässä kolme biokaasulla toimivaa jätteenkeräysautoa lähtee liikkeelle kuun vaihduttua. Jäteautot liikkuvat Jyväskylän keskustan ja läntisten kaupunginosien alueella.

Alueen jätekuljettaja valittiin kilpailutuksella, jossa yhtenä ehdoista oli biokaasun käyttö.

– Olemme sijoittaneet näihin autoihin noin 700 000 euroa. Se on mittava investointi, etenkin kun meillä ei ole aikaisempaa kokemusta kaasuautoista, sanoo kilpailutuksen voittaneen Sihvari Oy:n toimitusjohtaja Ari Sihvonen.

Biokaasun täydellinen palaminen tuottaa päästöiksi vain vesihöyryä ja hiilidioksidia, eikä autoissa ei käytetä dieseliä edes varapolttoaineena.

– Kolmella autolla ei maailmaa pelasteta, mutta ne kulkevat nyt saman jätteen voimalla, jota ne keräävät, Sihvonen sanoo.

Mustankorkean jätteenkäsittely-yhtiö on parasta aikaa rakentamassa omaa biokaasulaitostaan, sen on määrä valmistua loppukesästä. Siihen saakka jäteautot tankkaavat Gasumin kaasua.

Biokaasu valmistetaan mädättämällä jätettä hapettomasti, ja valmiista biokaasusta noin kaksi kolmasosaa on metaania ja loput hiilidioksidia. Lisäksi se voi sisältää pieniä määriä muun muassa ammoniakkia, rikkivetyä ja typpeä.