Hiekoitushiekka käytetään uudelleen - elämä jatkuu lenkkipoluilla ja rakennustyömailla

Kaduilta poistettava hiekoitushiekka päätyy pääosin hyötykäyttöön. Kertaalleen käytetty hiekka kipataan esimerkiksi liikuntareiteille tai asfaltin alusmateriaaliksi.

teiden kunnossapito
Lakaisukone poistaa hiekkaa kadulta.
Jaakko Mäntymaa / Yle

Liukkauden torjunnassa kertaalleen käytetty hiekka ei jää keväälläkään toimettomaksi. Poiston jälkeen hiekoitushiekka läjitetään ja sen matka jatkuu muille tarvitsijoille.

Esimerkiksi Seinäjoella ja Vaasassa käytännössä kaikki hiekoituksessa käytetty pikkusepeli päätyy hyödynnettäväksi.

– Meidän oma liikuntapuoli käyttää sitä joillain reiteillään. Ja tänä vuonna Rengonharjun motocrossradalle on jo tilattu muutama kasettikuorma, kertoo tiemestari Tuomo Etula Seinäjoelta.

Aiemmin hiekkaa on tilattu Seinäjoen kaupungilta myös hevosten maneeseille. Lisäksi yksityishenkilöt ovat halunneet ylijäämähiekkaa esimerkiksi pihateille. Kuljetuksista yksityishenkilöt vastaavat itse.

Maksimissaan kahdeksanmillistä

Hiekoitussepeli on raekooltaan alle 8-millistä ja autojen alla se on saattanut jauhaantua pienemmäksikin.

Ilmaiseksi annettavaa hiekkaa ei puhdisteta, vaan jatkokäyttäjä itse vastaa sen laadusta.

– Siellähän saattaa olla jotain lasinsirpaleita ja muita pienessä määrin. Saajat itse putsaavat sitä tarpeensa mukaan ennen kuin laittavat levitykseen, Etula muistuttaa.

Lahjoitushiekka kelpaa hyvin esimerkiksi asfaltin tai kiveyksien alusmateriaaliksi.

Vaasassa vain yhdelle

Vaasassa neuvotellaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa hiekkojen antamisesta yhteen kaupungin kohteeseen.

– Tänä vuonna varmaan 90 prosenttia kerättävästä hiekasta ajetaan täyttöön johonkin rakennustyömaalle, parkkialuekäyttöön tai vastaavaan, valaisee kunnossapitopäällikkö Juha Jartamo.

Aiemmin yksityishenkilöt ovat voineet halutessaan hakea hiekkoja omaan käyttöönsä esimerkiksi peräkärryllä. Myös pururadoille ja luontopoluille hiekkaa on käytetty.

– Jonkun verran ihmiset soittelevat ja kyselevät, kun näkevät että hiekanpoisto on käynnissä, että saisko sitä hiekkaa ottaa. Osa vie sitä omakotitalojen pihoille ja osa yksityisteille, Jartamo sanoo.

Katujen puhdistustyöt alkavat Seinäjoella sunnuntainta ja Vaasassa maanantaina. Työt kestävät Seinäjoella kolmisen viikkoa, ja Vaasassakin katujen pitäisi olla puhdistettuina vimeistään vapuksi.