Selvitysmies: Valtion osittain rahoittamat rakennushankkeet näyttävät pääsääntöisesti epäonnistuvan

Selvitysmies Erkki Virtanen ehdottaa raportissaan, että valtion pitäisi voida katkaista rahoittaminen, jos projektin budjetti paukkuu. Pääministeri Sipilä sanoi kannattavansa ehdotusta.

Rakentaminen & kiinteistöt
Olympiastadionia remontoidaan
Jarno Kuusinen / AOP

Selvitysmies Erkki Virtanen luovutti torstaina pääministeri Juha Sipilälle raporttinsa sekä suosituksena valtion rahoittamien rakennushankkeiden ongelmien ratkaisemiseksi. Virtasen selvitys paljasti, että valtion osittain rahoittamat rakennushankkeet näyttivät jopa pääsääntöisesti epäonnistuvan.

Suurimpana syynä tähän Virtanen pitää vajavaista suunnittelua ja projektinhallintaitojen puutetta.

– Kun alan toimijat itse näin kertovat, niin on syy uskoa, että näin on. Se näkyy tietysti myös rakentamisen jäljessä, Virtanen sanoo.

Virtanen suosittaa, että valtion osittain rahoittamien rahoitushankkeiden tehostamiseksi valtion rahoitukselle tulisi yhteishankkeissa aina määritellä sekä enimmäismäärä sekä euromääräisesti että prosentuaalisesti. Valtiolle tulisi hänen mukaansa antaa myös oikeus tarvittaessa keskeyttää rahoitus, mikäli hanke poikkeaa kohtuuttomasti ja perusteettomasti alkuperäisestä suunnitelmasta.

Myös raportin vastaanottanut pääministeri Juha Sipilä kannatti mahdollisuutta katkaista projektin rahoitus tarvittaessa. Hän oli myös vahvasti valtion rahoitusosuuden euromääräisen katon puolella.

– Lupaan, että tällainen sinne jatkossa tulee, Sipilä sanoo.

Erkki Virtanen.
Selvitysmies Erkki VirtanenRoni Rekomaa / Lehtikuva

Olympiastadionin remontille kovaa ryöpytystä: "Tätä ei voi pitää hyvänä"

Pääministeri Sipilän mukaan lähtölaukaus selvityksen tekemiselle syntyi, kun ministeriövaliokunta joutui myöntämään lisärahoitusta Olympiastadionin remonttiin.

– Koin, että päädyttiin sellaiseen tilanteeseen, että ei ollut muuta mahdollisuutta kuin tehdä tämä päätös, Sipilä perustelee.

Olympiastadionin remontti saa kovaa ryöpytystä myös Virtaselta. Hänen mukaansa niin Olympiastadionin remontti kuin Musiikkitalo, Kehysrata ja Länsimetrokin ovat "epäonnistuneet sanan kaikissa merkityksissä". Etenkin Olympiastadionin rahoitusta hän pitää valtion osalta hyvin löperönä.

– Siellä on avoin valtakirja, valtio maksaa puolet, maksaa mitä maksaa. Tällaista menettelyä en voi pitää hyvänä, Virtanen moittii.

– Itse käytin täällä jopa sellaista slogania tästä tämän hetkisestä valtionapumenetelmästä, että se on tällainen "anna rahat ja juokse" -menetelmä. Eli ei välitetä siitä, mihin rahat käytetään. En pidä tätä vastuullisena valtion varojen käyttönä, Virtanen perustelee tiukennuksia projektien rahoitukseen.

Allianssimallista apua myös homeongelmiin

Sekä selvitysmies Virtanen että pääministeri Sipilä liputtavat niin sanotun rakentamisen allianssimallin puolesta. Malli perustuu tilaajan, suunnittelijan ja rakentajan tiiviiseen yhteistyöhön ja riskien jakamiseen.

– Tässä on mallina se, että pyritään kaikkien kolmen tahon yhteisymmärrykseen siitä, mitä ollaan tekemässä, ei vastakkainasetteluun joka on normaalin rakentamisen suurimpia haasteita, Virtanen selittää.

Virtasen mukaan allianssimallissa suunnitteluun on panostettava ja siihen kuluu rahaa. Allianssimallissa valtio ja rakentaja kantaisivat kuitenkin yhdessä vastuun rakennuksen elinkaaren ajan. Myös pääministeri piti ehdotusta allianssimallin käyttöönotosta hyvänä.

Virtanen antoi kaikkiaan 11 suositusta (siirryt toiseen palveluun) valtion rahoittaman rakentamisen ongelmien ratkaisemiseksi. Valtion rakennetun omaisuuden arvo on noin 25 miljardia euroa.

Lue myös: Kupliiko uusi koti kosteudesta? Taisteleeko taloyhtiösi rakennusliikkeen kanssa? Kerro meille!