Hyppää sisältöön

Etla ehdottaa lukukausimaksuja korkeakouluihin: ”Opiskelijoille kannustimia valmistua kohtuullisen nopeasti”

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan esimerkiksi 2 000 euron maksu yhdessä opintolainojen uudistamisen kanssa eivät estä vähävaraisia opiskelemasta.

Opiskelijoita Helsingin yliopiston pääkirjastossa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ja tutkimusjohtaja Niku Määttänen ehdottavat, että korkeakouluille olisi sallittava kohtuullisten lukukausimaksujen periminen suomalaisilta ja ETA-maiden opiskelijoilta. Maksuilla Etla haluaisi katettavan osan koulutuksen kustannuksista.

Perjantaina julkaistussa muistiossaan Etla-johtajat pohtivat, että ”lukukausimaksujen mahdollisia kielteisiä vaikutuksia sosiaaliseen liikkuvuuteen ja tulonjakoon myös usein liioitellaan.”

Etla ehdottaa, että opintolainan takaisinmaksu voitaisiin sitoa opiskelun jälkeisiin tuloihin. Tässä mallissa opiskelijat, jotka eivät hyödy korkeakoulutuksesta taloudellisesti, eivät myöskään joutuisi maksamaan lukukausimaksujaan itse. Samansuuntainen järjestelmä on käytössä muun muassa Englannissa.

Korkeakoulut saisivat päättää maksuista

Etla uskoo, että lukukausimaksut korkeakouluissa mahdollistaisivat julkisen rahoituksen paremman riittävyyden ennen kaikkea varhaiskasvatukseen ja peruskoulutukseen.

Etlan mallissa viranomaiset määrittäisivät korkeimman sallitun lukukausimaksun, mutta maksun suuruudesta päättäminen jäisi kuitenkin korkeakouluille itselleen.

Etla muistuttaa, että ilmainen koulutus ja antelias opintotukijärjestelmä ovat ainakin osasyy siihen, miksi suomalaiset valmistuvat moniin muihin maihin verrattuna hitaasti. "Lukukausimaksut parantavat opiskelijoiden kannustimia valmistua kohtuullisen nopeasti", Etlan muistiossa lukee.

Rahalla saisi lisää laatua koulutukseen

Etlan Vihriälän ja Määttäsen mukaan korkeakoulutuksen taloudellinen hyöty on opiskelijoille niin suuri, että lukukausimaksu ei vähentäisi koulutuksen houkuttelevuutta.

Etla uskoo myös, että lukukausimaksut kannustaisivat korkeakouluja nostamaan opetuksen laatua. Laadukkaampaa koulutusta tarjoava korkeakoulu voisi siten periä korkeampia lukukausimaksuja.

Etlan laskelmien mukaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen 2 000 euron vuosittaisella lukukausimaksulla saataisiin kasaan 600 miljoonaa euroa.

.
.