1. yle.fi
  2. Uutiset

Kone tunnistaa ilmeestäsi, oletko vihainen, iloinen tai surullinen – ja nyt sillä aiotaan tehdään bisnestä

Tekoälyn avulla koneet on saatu tunnistamaan kuvista jo valtavasti erilaisia asioita, kuten esineitä, eläimiä, ihmisiä ja nyt myös tunteita.

tekoäly
Lapsi ottaa selfietä.
Koneet osaavat jo nyt tulkita kasvoiltamme muun muassa ilon, surun ja vihan tunteita.How Hwee Young / EPA

Älypuhelin alkaa yhtäkkiä jumittaa. Nettikin tökkii. Ja sitten menee hermot. Vaikka teknologia on helpottanut ihmisten arkea valtavan paljon, se saa aikaan myös turhautumisen tunteita. Pian älypuhelimesi saattaa kuitenkin tunnistaa tunnekuohusi ja koettaa helpottaa sitä.

Koneet osaavat nimittäin jo nyt tulkita kasvoiltamme muun muassa ilon, surun ja vihan tunteita. Tunteiden tulkintaan ne tarvitsevat avukseen tekoälyä. Sellaista on ollut kehittämässä hieman yli vuosi sitten perustettu oululaisyritys Valossa.

Firman testivaiheessa oleva tekoäly tunnistaa näkemistään videoista jo tuhansia asioita, kuten esineitä, eläimiä ja ihmisiä. Ihmisten kuvista tekoäly osaa arvioida esimerkiksi sukupuolen, iän, sydämen sykkeen ja tehdä kasvojen ilmehdinnän perusteella tulkinnan tunnetilasta.

Tekoäly on opetettu jo tunnistamaan kuutta perusilmettä.

Mika Rautiainen, toimitusjohtaja, Valossa

– Tekoäly on opetettu tunnistamaan kuutta perusilmettä: vihaa, inhoa, iloa, surua, yllättyneisyyttä ja neutraaliutta eli sitä, että kasvot ovat peruslukemilla, Valossa-yrityksen toimitusjohtaja Mika Rautiainen avaa.

Rautiainen muistuttaa, että pelkät kasvojen ilmeet eivät kuitenkaan ole tae aidosta tunnetilasta, koska ihmiset voivat muodostaa ilmeitään myös keinotekoisesti.

– Spontaaneissa tilanteissa ilmeet kuitenkin kuvastavat tunteita varsin osuvasti, hän sanoo.

Mika Rautiainen
Valossa-firman kehittämä tekoäly pystyy kuvan perusteella arvioimaan jopa sydämen sykettä, toimitusjohtaja Mika Rautiainen kertoo.Paulus Markkula / Yle

Ei vielä suuri tunteiden tulkki

Tunteet ja niiden tunnistaminen auttavat meitä erityisesti vuorovaikutustilanteissa. Esimerkiksi kahden ihmisen välisessä keskustelussa ilmeet ja eleet voivat kertoa paljon sanoja enemmän. Koneiden kanssa näin vivahteikkaaseen kommunikointiin on vielä matkaa.

– Olemme treenaamassa tekoälyä siihen suuntaan, että se ymmärtäisi ihmisen tunnekirjoa monipuolisemmin. Tavoitteena on huomata myös hienojakoisempia eleitä, kuten vaikkapa myötäilevää nyökkäilyä ja muuta sen tapaista, Rautiainen kertoo.

Tekoälymme on käynyt läpi satoja tuhansia tunteja erilaisia tv-ohjelmia ja katsonut miljoonia kuvia.

Mika Rautiainen, Valossa

Varsinaisesti koneet eivät tekoälyn avustuksella kuitenkaan ymmärrä tunteitamme, vaan kyse on kyvystä tulkita ihmisistä ulospäin näkyviä merkkejä. Tekoälyn taidot perustuvat ohjattuun oppimiseen eli siihen, kuinka hyvin insinöörit ovat tekoälyä ohjelmoineet, opettaneet ja miten paljon erilaista tietoa sille on annettu.

– Meidän tekoälymme on esimerkiksi käynyt läpi satoja tuhansia tunteja erilaisia tv-ohjelmia ja katsonut miljoonia ja miljoonia kuvia, Rautiainen kertaa.

Miten koneiden tunneälyä voidaan hyödyntää?

Kuvantunnistamiseen liittyvä teknolgia on edistynyt vauhdilla. Tietokoneiden laskentatehot ovat kasvaneet, koneoppiminen kehittynyt ja datan käsittely nopeutunut. Nykyaikainen tekoäly pystyykin tunnistamaan yksittäisestä kuvasta tuhansia asioita vain sekunnin murto-osissa. Rautiaisen mukaan tällaista kuvantunnistusta hyödynnetään jo nyt esimerkiksi lentokentillä.

– Lentokentillä on jo käytössä kasvontunnistusjärjestelmiä, jotka yhdistävät henkilöidentiteetit virallisiin asiakirjoihin ja tämä voi helpottaa läpikulkua tällaisissa julkisissa paikoissa. Turvallisuusala on myös yksi suurimpia alueita, mihin tällaista teknologiaa ollaan viemässä.

Kuvia ja ihmisten tunteita tulkitsevalle tekoälylle on runsaasti potentiaalisia käyttötarkoituksia. Rautiainen mainitsee esimerkkinä verkkokauppojen asiakaspalvelua hoitavat chat-robotit.

Turvallisuusala on myös yksi suurimpia alueita, mihin tällaista teknologiaa ollaan viemässä.

Mika Rautiainen, Valossa

– Jos tällaiseen vuorovaikutustilanteeseen yhdistetään asiakkaan kasvojen ilmeiden tulkintaa, niin silloin pystyttäisiin tunnistamaan turhautuneisuutta ja hämmentyneisyyttä aiheuttavat tilanteet paremmin.

Tunneälyllä varustetut valvontakamerat voisivat auttaa myös perinteisiä kauppoja tunnistamaan paremmin asiakkaiden tarpeita. Lisäksi kuvan tulkinta voisi Rautiaisen mukaan helpottaa yritysten tilojen kulunvalvontaa, kun ovet avautuisivat työntekijöiden kasvot tunnistettuaan.

– Kun tämä teknologia tulee matkapuhelimiin, niin se voisi auttaa myös näkörajoitteisia ihmisiä. Puhelin voisi lukea ääneen esimerkiksi sokealle, mitä kamera näkee ympäristössään.

Verkkokauppajätti tarjoaa tekoälyä yrityksille

Vaikka tunteita tulkitsevaan tekoälyyn liittyy paljon odotuksia, ei varsinaisia sovelluksia sille ole vielä paljon olemassa. Tämän haluaa muuttaa Yhdysvaltalainen verkkokauppajätti Amazon.com, johon kuuluva tytäryhtiö Amazon Web Services julkaisi oman kuvantunnistukseen erikoistuneen tekoälynsä vuoden alussa.

Tavoitteena on ollut paketoida kehittynyt teknologia mahdollisimman yksinkertaisella tavalla, jotta yhä useammat yritykset voisivat päästä hyödyntämään tekoälyä ja kehittämään sille uusia sovelluksia.

Ennen oli paljon vaikeampaa saada käsiinsä tällaista teknologiaa.

Martin Elwin, Amazon Web Services

– Ennen oli paljon vaikeampaa saada käsiinsä tällaista teknologiaa. Enää yritysten ei tarvitse itse kehittää tekoälyä, vaan meidän palvelun voi saada käyttöönsä kaikki, joilla on luottokortti, Amazon Web Servicesilla tietojärjestelmiä suunnitteleva päällikkö ja ratkaisuarkkitehti Martin Elwin lupaa.

Martin Elwin
Amazon Web Servicesin Martin Elwinin mukaan tunteita tulkitsevalle tekoälylle tullaan keksimään paljon kaupallisia sovelluksia.Mårten Lampén / Yle

Amazon.comilla on pitkät perinteet tekoälyn tutkimisesta ja hyödyntämisestä, sillä yhtiö on kehittänyt muun muassa verkkokauppansa tuotteiden suosittelujärjestelmää tekoälyn avulla. Uuden tekoälypalvelun Elwin uskoo hyödyntävän muitakin kuin verkkokauppoja.

– Esimerkiksi metsästäjät käyttävät riistakameroita. Mitä jos kamera osaisi tekoälyn avulla tunnistaa kuvissa näkyvä eläimen ja ilmoittaisi siitä käyttäjälle, jos se olisi riistaeläin. Tämän teknologian avulla avautuu paljon asioita, joita ei osata vielä edes arvata, Elwin summaa.

Lue seuraavaksi