Tornion-Muonionjokivarteen tavoitellaan ulkomaalaisia kalastusmatkailijoita – massaturismin tilalle räätälöityjä elämyksiä

Tornion-Muonionjoesta halutaan kansainvälinen kalastusmatkailukohde, mutta ilman massaturismia. Tavoitteena on houkutella Lappiin etenkin maksykykyisiä ulkomaalaisia.

kalastusmatkailu
Tornionjoki Aavasaksan kohdalla
Heidi Hannukainen / Yle

Tornion-Muonionjoelle halutaan ulkomaalaisia kalatusmatkailijoita. Rajajoesta ja sen lähialueesta aiotaan leipoa lähivuosina kansainväliset mitat täyttävä kalastusmatkailualue, joka houkuttelee väylän varteen maksukykyistä väkeä.

– Jokilaaksolla on kaikki edellytykset kehittyä kansainväliseksi kohteeksi, mutta tätä mahdollisuutta ei ole mielestäni hyödynnetty vielä tarpeeksi eikä aluetta juuri edes markkinoida, kuvailee Kolarin kunnan kehitysjohtaja Johanna Koivumaa.

Tähtäin on pitkällä tulevaisuudessa, sillä Koivumaan mukaan ruotsalaisten toimijoiden kanssa on jo alustavasti neuvoteltu markkinointiyhteistyöstä.

– Se on kannattavampaa kuin lähteä viemään maailmalle yksittäisiä pieniä joenpätkiä.

Matkailijoille tarjotaan räätälöityä ohjelmaa

Jos kotimaiset matkailijat tulevat väylän varteen lähinnä luonnonlohen houkuttelemina, niin ulkomaalaisten kanssa ei lasketa pelkästään lohen varaan.

– Ajatuksena meillä on kasvattaa saalisvalikoimaa ja samalla pidentää kalastuskautta. Näin voitaisiin pyytää esimerkiksi kuhaa, harjusta ja rautua, kenties meritaimentakin vielä joskus vuosien päästä, kuvailee Johanna Koivumaa.

Tornion-Muonionjoella on jo nyt ruuhkaisia kalastuspaikkoja, kun lohennousun sesonki on kuumimmillaan. Ulkomailta lähdetään houkuttelemaan pieniä ryhmiä, joille kalastuspaikat ja -ajat valitaan huolella kunkin ryhmän tarpeiden mukaan.

Kuntien mukaanlähtöä odotellaan

Tornion-Muonionjoen ja sen lähialueen kalastusmatkailun kehittämiseen ollaan laittamassa lähes 360 000 euroa, josta jokivarren kuuden kunnan osuus olisi noin 100 000 euroa.

Tähän mennessä Kolarin kunnan hallinnoimaan hankkeeseen ovat lähdössä Pellon ja Enontekiön kunnat, mutta esimerkiksi Tornion kaupunginhallitus jätti esityksen pöydälle maanantai-iltana.

Koivumaan mukaan hankkeeseen palkataan ensi töikseen projektipäällikkö, sillä matkailunkehittämistä on mahdoton tehdä oman työn ohessa.