Hyväksikäyttötuomio tuli Pirkanmaan perussuomalaisille yllätyksenä – Miksi ehdokas ei kertonut asiasta?

Urjalalainen kuntavaaliehdokas sai helmikuussa ehdollisen vankeustuomion lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä, mutta ei kertonut asiasta puolueelle.

lasten seksuaalinen hyväksikäyttö
Tampereen oikeustalo
Antti Eintola / Yle

Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Veijo Niemi sai torstaina huonoja uutisia. Aamulehti (siirryt toiseen palveluun)kertoi, että urjalalainen kunnanvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas Arto Tapio Lehtonen oli saanut yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeustuomion lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tuomion 14. helmikuuta. Asia käsiteltiin suljetuin ovin, ja myös oikeuden ratkaisu on kokonaan salainen.

Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Veijo Niemi ei ollut saanut tietoa asiasta.

– En ollut aikaisemmin tällaisesta tietoinen. Tämä on mielestäni vakava asia, ja kyseisen henkilön olisi pitänyt olla siitä yhteydessä puolueeseen. Hänen olisi pitänyt informoida ja kuunnella muidenkin näkemystä asista. Ei tällaista voi ohittaa.

Veijo Niemi kertoo, että sääntönä on, että paikallisyhdistys kelpuuttaa ehdolle otettavat. Tässä tapauksessa tuomittu ehdokas on itse paikallisyhdistyksen puheenjohtaja.

– Näen, että asia tullaan käsittelemään tulevassa puoluehallituksessa. Kovimmillaan kyseeseen voi tulla puolueesta erottaminen.

Lehtonen ei ilmoittanut puolueelle

Ylen tavoittama Arto Lehtonen kertoo, että aikoo jatkaa puolueen ehdokkaana. Hän myöntää, että ei ole kertonut helmikuussa saamastaan tuomiosta puolueelle.

– En ole ilmoittanut puolueelle, mutta ehkä nyt pitää. Perussuomalaisia on potkittu muutenkin.

Arto Lehtosen saama tuomio on lainvoimainen. Lehtonen kiistää syyllisyytensä, mutta ei ole valittanut tuomiosta.

Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Veijo Niemi pelkää, että asiasta voi olla haittaa puolueelle.

– Tässä on sellainen ikävä puoli, että se saattaa heijastua siellä alueella koko paikallisyhdistykseen ja periaatteessa jopa koko puolueeseen. Kyllä nämä ovat hyvin valitettavia tilanteita.

Juttua korjattu 30.3.2017 kello 13.52: Ehdollisen vankeustuomion pituus on yhdeksän kuukautta, ei yhdeksän vuotta, kuten jutussa alunperin virheellisesti väitettiin.