Hyppää sisältöön

Halpataksit ovat vasta alkua – Suomalainen startup aikoo mullistaa ihmisten liikkumisen globaalisti

Liikenneyrittäjä Pekka Möttö kertoo Ylen Kova talous -haastattelussa, että hän haluaa amerikkalaiset ja kiinalaiset suurkaupunkiasujat Tuup-mobiilisovelluksen käyttäjiksi.

Kova talous: Pekka Möttö: Halpataksit ovat vasta alkua
Kova talous: Pekka Möttö: Halpataksit ovat vasta alkua

Pekka Möttö tunnetaan parhaiten halpabussiyhtiö Onnibusin perustajana ja entisenä toimitusjohtajana.

Mötön luotsaama firma onnistui mylläämään muutamassa vuodessa kaupunkienvälisen bussi- ja junaliikenteen hinnoittelun.

Viime keväänä Möttö jätti Onnibusin ja harppasi luotsaamaan digitaalista liikennepalvelusovellusta kehittävää startup-yritystä Tuup Oy:tä.

Tuup on ollut viime viikkoina näkyvästi esillä tuotuaan Oulun kaduille halpataksina markkinoidun kimppakyytipalvelun nimeltään Kyyti. Onko Möttö aikeissa nyt mullistaa myös taksiliikenteen hinnoittelun?

– Tavoitteena ei ole mullistaa taksimaailmaa, mutta tuoda uusi palvelu vanhojen palveluiden rinnalle ja väliin, sanoo Möttö oheisessa Kova talous -videohaastattelussa.

Mötön mukaan Kyyti on nykyaikainen kimppataksipalvelu, jossa tehokas tietojärjestelmä hakee eri asiakkaita, pyrkii reitittämään heitä samaan autoon ja ohjaa ajoneuvoja automaattisesti.

Kun autot eivät huristele liki tyhjinä kaduilla, hinnat voidaan laskea tavanomaisia takseja halvemmiksi. Asiakkaan tosin täytyy olla valmis joustamaan tällöin matka-ajassa.

Jatkossa kimppataksi on tarkoitus liittää yhteen esimerkiksi junalipun kanssa. Kovimpina kilpailijoina palvelulle Möttö näkee yksityisauton ja kotisohvan.

Liikennepalvelut yhdestä paikasta

Kyyti-palvelun tilauksen voi toistaiseksi tehdä vain Tuup-nimisellä mobiilisovelluksella. Käy ilmi, että halpataksien jujuna onkin ennen kaikkea herättää huomiota ja tutustuttaa suomalaiset Tuup-sovellukseen.

Mötön mukaan Tuupista kehitetään erilaiset liikennepalvelut yhteen kokoava sovellus, jolla voi suunnitella nopeimman reitin, vertailla hintoja eri kulkuneuvojen välillä ja lopulta maksaa koko paketin.

Sovellus sisältää esimerkiksi joukkoliikenteen, kävelyn, pyöräilyn, yhteiskäyttöautot, taksit ja kaupunkipyörät. Samankaltaista palvelua tarjoaa myös alan pioneeri, suomalainen Maas Global, Whim-nimisellä sovelluksellaan.

Möttö uskoo, että kokoaville palveluille on jatkossa kova kysyntä, sillä erilaisten liikkumisen tapojen määrä kasvaa kovaa vauhtia.

Henkilöauton omistamisen vaihtoehdoksi on esimerkiksi noussut liuta erilaisia autonjako-, vuokraus- ja leasingpalveluita (siirryt toiseen palveluun).

Perinteisen taksin sijaan puhelimen mobiilisovelluksella voi tilata Uberin tai Kyyti-kimppataksin. Matkoja kaupungissa voi taittaa myös yhteiskäyttöisillä kaupunkipyörillä.

Autoteollisuus kehittää kiivaasti itsestään ajavia robottiautoja, joiden visioidaan tulevaisuudessa hakevan ihmiset kotiovelta.

– Liikkumisen vaihtoehtoja on niin paljon, ettei kukaan pysy perässä. Meidän tehtävä on tuoda kaikki yhteen, Möttö sanoo.

Tähtäimessä kansainväliset markkinat

Tuup lähtee liikkeelle Suomesta, mutta tavoitteena on laajentua saman tien kansainvälisille markkinoille. Iso kuva on liikennemarkkinoiden globaalissa murroksessa.

Digitalisaatio, kaupungistuminen ja tarve vähentää liikenteen päästöjä mullistavat ihmisten tavat liikkua lähivuosina ja vuosikymmeninä.

Syntymässä on kokonaan uusi liiketoiminnan alue, joka tunnetaan englanninkielisestä lyhenteestä Maas eli mobility as a service (siirryt toiseen palveluun) (liikenne tai liikkuminen palveluna).

Tuup on jo napannut merkittävän yhteistyösopimuksen Yhdysvalloista (siirryt toiseen palveluun). Chicagolainen DemandTrans ja Tuup lähtevät kilpailemaan suurkaupunkien liikennejärjestelmien kehittämisestä.  

– Me haluamme olla koko mantereen laajuinen merkittävä, dominoiva toimija, Möttö sanoo. 

Pidemmälle katsottuna tähtäimessä on Aasia, jossa väkeä on eniten.

– Globaali liikennemarkkina on valtavassa murroksessa ja nyt suomalaisfirmat, me ja muutama muu, Maas Global nimeltä mainittuna, olemme ihan eturintamassa. Toki se kaikkein isoin markkina on Aasiassa.

Tuupilla ja Maas Globalilla on harvinaislaatuinen iskun paikka. Liikennepalvelumarkkinan liikevaihdon ennustetaan (siirryt toiseen palveluun)nousevan 1 000 miljardiin dollariin vuoteen 2030 mennessä.

Näistä kahdesta yrityksestä Maas Global on toistaiseksi pidemmällä pyrkimyksissään: Sen maailmanvalloitusyritystä rahoittaa osakkaana muun muassa kansainvälinen joukkoliikennejätti Transdev.

Tuup toimii toistaiseksi perustajien omilla rahoilla, ulkoista rahoituskierrosta ei ole vielä järjestetty.

Täydennys 3.4.2017: Loppuun lisätty tieto Tuupin ja Maas Globalin rahoituksesta.

.
.