1. yle.fi
  2. Uutiset

Ounasrinteen monitoimitalon suunnittelusta lähes 900.000 euron korvausvaade

Rovaniemen kaupungin kiinteistöyhtiö on päättänyt lähettää Insinööritoimisto Airaksiselle 890.646 euron korvausvaateen Ounasrinteen monitoimitalon suunnitteluvirheistä. Airaksinen kiistää kiinteistöyhtiön väitteet.

insinööritoimistot
Ounasrinteen monitoimitalon rakennustyömaa helmikuussa 2016
Perttu Ruokangas / Yle

Rovaniemen kaupungin omistama Rovaseudun markkinakiinteistöt -yhtiö syyttää Insinööritoimisto Airaksinen Ky:tä satojen tuhansien eurojen vahingosta. Kiinteistöyhtiön hallitus päätti asiasta keskiviikkona, mutta se ei ole julkistanut päätöstä.

Yle Rovaniemen saamien tietojen mukaan kiinteistöyhtiön hallitus on päättänyt lähettää vahinkojen korjaamisesta aiheutuneista lisäkustannuksista 890 646 euron suuruisen laskun, koska neuvottelut Insinööritoimisto Airaksisen kanssa eivät ole johtaneet sopuun.

Kiinteistöyhtiön ja insinööritoimiston välinen kiista liittyy Ounasrinteen monitoimitaloon, jonka rakennuttaja on Markkinakiinteistöt. Kolmikerroksisessa talossa on Ounasrinteen koulu ja esiopetustilat, neuvola, kirjasto sekä iso liikuntasali.

Kiinteistöyhtiö on purkanut sopimuksen Insinööritoimisto Airaksisen kanssa vedoten virheisiin rakennesuunnittelussa ja geosuunnittelussa sekä niistä aiheutuneisiin vahinkoihin. Taloa ehdittiin jo rakentaa osin kiistanalaisilla suunnitelmilla ennen kuin niitä muutettiin.

Airaksinen: Syy on muissa toimijoissa

Insinööritoimisto Airaksinen on kiistänyt jo aiemmin kiinteistöyhtiön väitteet suunnitteluvirheistä. Risto Airaksinen sanoo nyt Markkinakiinteistöjen hallituksen tuoreesta päätöksestä, että hän ei aio hyväksyä kiinteistöyhtiön vaatimusta, joten kiista mennee oikeuteen.

Risto Airaksisen mukaan Ounasrinteen monitoimitalon ongelmat johtuivat huonosta projektinhallinnasta, liiasta kiireestä sekä yrityksistä säästää rahaa väärissä paikoissa.

Esimerkiksi liikuntahallin lattiarakenne muutettiin kesken hankkeen Airaksisen suunnittelemasta tuuletetusta pohjasta maalattiaksi. Se säästi rahaa rakennusvaiheessa, mutta aiheuttaa Airaksisen mukaan sisäilmaongelmia tulevaisuudessa.

Rakennus laajeni ja kustannusarvio ylittyi reilusti

Monitoimitalolle hyväksyttiin kustannusarvioksi 15,2 miljoonaa euroa vuonna 2014. Kustannusarvio ei sisältänyt vanhojen rakennusten purkua eikä uuden rakennuksen irtaimistoa. Sen jälkeen suunnitelmia on muutettu moneen kertaan ja hanke on kasvanut alkuperäistä isommaksi.

Vuosina 2014-2016 monitoimitalon suunnitelmiin lisättiin mm. liikuntahallin laajennus lisäkatsomoa varten, liikuntavarasto ja pihan rakentaminen. Pelkästään kalusteista kertyi lisää kustannuksia lähes 1,5 miljoonaa euroa.

Projektiuutiset-nettisivun (siirryt toiseen palveluun) keräämien tietojen mukaan monitoimitalon kokonaiskustannukset kohosivat 19,5 miljoonaan euroon. Monitoimitalo päätettiin rakentaa mahdollisimman nopeasti, sillä kosteusvaurioista kärsineen vanhan koulun oppilaat opiskelivat väistötiloissa ja vanha koulu päätettiin purkaa kokonaan.

Lue seuraavaksi