Sukkahousuille on 285 käyttöniksiä – "Toki osa on kehitetty pilke silmäkulmassa"

Niksibussikiertue etsii uusia arjen helpotuksia. Sukkahousuvinkit ovat perinteisesti olleet suosiossa.

sukkahousut
Maitopurkkeja pöydällä.
Niksi leikkuualustaksi. Leikkaa maitopurkista päät pois ja levitä. Leikkaa sen päällä esimerkiksi sipuli tai kala ja heitä haiseva alusta roskiin.Jarmo Nuotio / Yle

SavonlinnaSukkahousut tulevat yleensä ensimmäisenä mieleen, kun joku sanoo Niksi-Pirkka. K-ryhmän asiakaslehden suosikkipalstalle on kertynyt vuosien aikana tuhansia niksejä, pelkästään sukkahousuille on keksitty 285 erilaista käyttötapaa.

Savonlinnalainen Raiku Piirainen tuumaa, että sukkahousut olohuoneessa on hänellä ensimmäisenä mielessä.

– Siitä on vuosia aikaa, kun törmäsin niksiin, jolla kaukosäätimet saatiin pysymään siististi tallessa. Kaukosäädin sukkahousuihin ja ilmastointiteipillä sohvan kulmaan roikkumaan. Uudet niksit on aina pakko päästä lukemaan, sillä kyllä osa niistä nostaa hymynkin huulille.

Sukkahousut ovat esillä Niksibussin niksinäyttelyssä kunniapaikalla, mutta esille on nostettu muutkin niksisuosikit, kuten muovipussit, muovipullot, pyykkipojat ja muut. Niksibussin vastaava promoottori Mikko Marttala toteaa, että nikseille on myös käyttöä.

– Kyllä nämä ovat ihan vakavasti otettavia arjen helpottajia, mutta toki osa on kehitetty pilke silmäkulmassa.

Uusia niksejä syntyy koko ajan

K-ryhmä hakee parhaillaan uusia niksejä niksibussikiertueella. Marttalan mukaan kaikkia niksejä ei ole vielä keksitty.

–Joka pysähdyksellä löytyy jotain uutta tai ainakin jatkokehiteltyjä versioita jo keksityistä nikseistä.

Loppuun käytetty sukka kannattaa hyödyntää pölyrättinä ennen poisheittämistä.

Mikko Marttala

Marttalan mukaan osa nikseistä on sellaisia, joita on käytetty kauan sitten, mutta jotka ovat jääneet nykypolvelta oppimatta.

– Esimerkiksi loppuun käytetty sukka kannattaa hyödyntää pölyrättinä ennen poisheittämistä. Se kerää mainiosti pölyn matkaansa ja sen jälkeen sen voi heittää pois. Toinen esimerkki on sanomalehti, joka käy mainiosti märän ikkunan pesuun ja kuivaamiseen.

Vaikka Piirainen niksit kyllä lukee, hän ei niitä paljon käytä. Esimerkiksi sukkahousuista tehty kaukosäätimen säilyttäjä ei hänelle sellaisenaan kelpaa.

– Sitä voisi vähän päivittää. Sukkahousut ovat siinä ihan hyvät, mutta ilmastointiteipin voisi vaihtaa johonkin muuhun. Hyödyllisestä niksistä voisi tehdä ihan oikean sisustuselementin.