1. yle.fi
  2. Uutiset

Cannesin elokuvajuhlien juliste synnytti kohun – Claudia Cardinalesta tehtiin kevytversio

Kohun keskelle joutunut tunisialais-italialainen näyttelijä puolustelee lopputulosta.

Cannesin elokuvajuhlat
Cannesin elokuvafestivaalin juliste
Cannes Film Festival

Cannesin elokuvajuhlat on joutunut pienimuotoisen kohun silmään.

Tapahtuma täyttää seitsemänkymmentä vuotta, ja sen kunniaksi festivaali on nostanut takavuosien filmitähden Claudia Cardinalen elokuvajuhlien mannekiiniksi. Festivaalijulisteessa poseeraa tanssin pyörteeseen antautunut nuori näyttelijä, jonka kellohameen helma nousee polvien yläpuolelle.

Kuva huokuu elämäniloa ja nuoruuden vimmaa, mutta se ei ole aito. Cannesin elokuvajuhlat on myöntänyt manipuloineensa alkuperäistä valokuvaa.

Ranskalaislehdet ovat revitelleet aiheesta raflaavia otsikoita. Eniten ihmetystä on herättänyt se, miksi epätavallisen kauniiseen Cardinaleen on ylipäänsä pitänyt koskea.

Vuonna 1959 Roomassa otetussa kuvassa ilakoi parikymppinen nainen, jonka reidet ja uuma on kavennettu kuvankäsittelyohjelmalla keskiviikkona julkaistuun elokuvajuhlien julisteeseen. Muun muassa brittiläinen The Guardian (siirryt toiseen palveluun) näyttää jutussaan, miten alkuperäiskuvaa on muutettu.

Itse tähti on lähtenyt puolustamaan julisteessa esiintyvää itseään. Cardinalen mukaan kyse on illuusiosta eikä kuva edes yritä heijastaa todellisuutta. Kuvaa on käsitelty muun muassa keveyden korostamiseksi, Cardinale toteaa The Huffington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehden ranskankielisessä versiossa.

Kohun osalliseksi joutunut tähti kertoo olevansa vannoutunut feministi eikä koe, että juliste loukkaisi naisen vartaloa.

– Maailmassa on paljon tärkeämpiäkin asioita keskusteltavaksi.

– Tämä on vain elokuvaa, Cardinale toteaa.

Cannesin elokuvajuhlien johtajan mukaan muokatusta valokuvasta tehty juliste on saanut kuitenkin hyvän vastaanoton.

Nyt 78-vuotias Cardinale tunnetaan muun muassa Federico Fellinin elokuvasta 8 ½ sekä Luchino Viscontin Tiikerikissasta. Molemmat tulivat ensi-iltaan 1960-luvun alkupuolella.

Lue seuraavaksi