Syöpäosastolla yllätyttiin ihmisten auttamishalusta – sytomyssyjä riittää nyt muutamaksi vuodeksi

Muutamassa viikossa Turun yliopistollisen keskussairaalan syöpäosastolle on toimitettu satoja myssyjä.

syövät
Sytomyssyjä
Paula Koskinen / Yle

Turun yliopistollisen keskussairaalan syöpäosastolla hoidettavana olevat Tarja Kemppi ja Arja Rantala pöyhivät osaston päiväsaliin levitettyjä sytomyssyjä. Pöydät ja tuolit ovat peittyneet värikkäisiin kasoihin, eikä oman suosikin löytäminen myssyjen valtavasta joukosta ole aivan helppoa.

– Tämä yllätti! Koko päiväsali täynnä sytomyssyjä, entistä ihanampia, Kemppi ihastelee.

Syöpäosastolla työskentelevä sairaanhoitaja Jenni Jaakola julkaisi maaliskuun alussa Facebookissa päivityksen (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrottiin, että Tyksissä on huutava pula sytomyssyistä. Hoitajat vetosivat käsityöharrastajiin, jotta syöpäpotilaat saisivat myssyjä herkkää päänahkaansa suojaamaan.

Pyyntö otettiin todesta. Muutaman viikon aikana Tyksin syöpäosastolle on suorastaan tulvinut myssyjä. Lähihoitaja Minna Vuola, toinen myssyvastaavista, ei edes tiedä, miten paljon myssyjä kaiken kaikkiaan on.

– Ei niitä ole pystynyt laskemaan. Myssyjä tulee ihan koko ajan lisää. Ihmisten auttamisen ilo näkyy myssyissä ja niiden määrässä, Vuola sanoo.

Tarja Kemppi, hoitaja Minna Vuola ja Arja Rantala penkovat sytomyssykasaa
Hoitaja Minna Vuola (kesk.) esittelee myssyjä Tarja Kempille ja Arja Rantalalle.Paula Koskinen / Yle

Sopiva myssy jokaiselle

Myssyjen kirjo on huikaiseva. On neulottuja, virkattu ja ommeltuja myssyjä, on värikkäitä, kuviollisia ja hillitympiä myssyjä. Joku myssy on tehty pitsistä ja toisiin on virkattu kukka. Jokaiseen päähän löytyy varmasti sopiva.

Arja Rantala on valinnut itselleen vaaleansinisen trikoomyssyn.

– Se sopii minulle niin hyvin, että otin sen heti omakseni, Rantala kertoo nauraen.

– Nyt kun on kesä, kevyemmät pipot tekevät kauppansa. On ihanaa, kun myssyjä on niin joka lajia ja väriä, Minna Vuola sanoo.

Sytomyssyjä
Paula Koskinen / Yle

Halu auttaa on hurja

Sekä syöpäosaston henkilökunta että potilaat ovat hyvin vaikuttuneita siitä, miten innokkaasti ihmiset ovat lähteneet auttamaan.

– Ihmiset tuovat myssyjä tänne tai laittavat postiin, he näkevät sen vaivan ja ovat valmiita maksamaan isojakin postimaksuja, jotta saavat pipot tänne. Ihmisten halu auttaa ja olla mukana koskettaa, Minna Vuola sanoo.

Myös ne, jotka eivät ole käsityötaitoisia, ovat keksineet tavan auttaa. Jotkut ovat lahjoittaneet lankoja, joita käsityöharrastajat ovat saaneet käyttää myssyjen valmistamiseen.

Hiukseni lähtivät 12 vuotta sitten. Silloin piti pitää vain huivia päässä.

Tarja Kemppi

– Onhan tällä suuri merkitys. Tässä on kärsimystä kaikilla jos jonkinlaista. Saa pientä tukea, kommentoi Arja Rantala.

– Hiukseni lähtivät 12 vuotta sitten. Silloin piti pitää vain huivia päässä. Tämä on valtava mahdollisuus, Tarja Kemppi lisää.

Myssyjä Espanjasta asti

Kaukaisimmat myssylähetykset ovat tulleet Espanjasta. Muutenkin auttajia on löytynyt eri puolilta: oikeastaan kaikkialta Suomesta. Myssyjen mukana tulee usein kirje tai kortti, joissa on viesti myssyn saajalle.

Minna Vuola on kerännyt kortit talteen ja jättänyt ne potilaiden luettavaksi.

– Ehkä he saavat niistä voimaa, Vuola sanoo.

Sytomyssyjä
Monien myssyjen mukana on viesti myssyn saajalle.Paula Koskinen / Yle

Myssyille on kova kysyntä. Monet luulevat, että myssyjä käyttävät vain ne potilaat, jotka ovat menettäneet hiuksensa rankoissa sytostaattihoidoissa. Sytomyssyistä voi kuitenkin olla iloa myös muille syöpäpotilaille.

– Vaikka hiukset eivät lähtisikään kokonaan, monet käyttävät myssyjä, kun hiukset harvenevat. Pää voi muutenkin palella, Vuola kertoo.

Vapaaehtoisten ansiosta myssyjä on Tyksissä nyt toistaiseksi riittävästi. Vuola uskoo, että nykyisillä myssyillä pärjätään muutama vuosi eteenpäin.

Myssyjä otetaan kuitenkin edelleen ilolla vastaan. Tarve on jatkuva, eikä koskaan voi tietää, milloin myssyt taas loppuvat. Lisäksi syöpäosastolla tarvitaan villasukkia, joita saattohoidossa olevat potilaat voivat käyttää.

– Kaikki myssyt saadaan mahtumaan säilöön, ihan varmasti, sanoo Vuola ja lupaa, että jokainen myssy tulee myös käyttöön.

– Henkilökuntammekin on ihastellut myssyjä ja itsekin olen niitä sovitellut. Välillä kuljen yövuorossa myssy päässä. Ehkä sekin vähän piristää potilaita, kun me vähän hassuttelemme, Vuola sanoo.