Malesian pääministeri: "Diplomaattinen kriisi Pohjois-Korean kanssa on nyt ohi"

Maat riitautuivat sen jälkeen, kun Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam murhattiin Malesiassa.

Pohjois-Korea
Mielenosoittajajoukko
Malesian suurin puolue järjesti torstaina mielenosoituksen Pohjois-Korean lähetystön luona Kuala Lumpurissa.Yonhap / EPA

Pohjois-Korean ja Malesian välinen diplomaattinen kriisi on lieventymässä. Maat ovat päässeet sopuun Malesiassa murhatun Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuolen Kim Jong-namin ruumiin siirtämisestä Pohjois-Koreaan.

Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston KCNA:n mukaan maat ovat sopineet molemminpuolisen matkustuskiellon perumisesta.

Malesian pääministeri Najib Razak kirjoitti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että maiden välinen diplomaattinen kriisi on nyt ohi.

Maiden välinen kiista sai alkunsa, kun Kim Jong-nam murhattiin Malesian pääkaupungin Kuala Lumpurin lentokentällä aiemmin tänä keväänä. Pohjois-Korea on toistuvasti kiistänyt, että kyseessä olisi Kim Jong-nam. Se on vaatinut Malesiaa lähettämään murhatun henkilön ruumiin tunnistettavaksi Pohjois-Koreaan.

Malesia ei ole virallisesti syyttänyt murhasta Pohjois-Koreaa, mutta on tutkinut useita maassa asuvia pohjoiskorealaisia osana murhatutkimusta. Se on myös kieltänyt Pohjois-Korean Malesian-suurlähetystön työntekijöitä poistumasta lähetystöstään. Etelä-Korea ja Yhdysvallat puolestaan ovat sanoneet pitävänsä Pohjois-Korean hallintoa salamurhan tilaajana.

Pohjois-Korea puolestaan ei ole päästänyt maassa oleskelevia yhdeksää Malesian kansalaista lähtemään maasta. Molemmat maat ovat lisäksi karkottaneet toistensa suurlähettiläät maastaan.

Kim Jong-nam murhattiin hieromalla hänen kasvoihinsa VX-hermomyrkkyä.

Lähteet: Reuters