Siikaa saa onkia entistä useammassa paikassa

Yhtenäisluvan piirissä ovat Naantalin kaupungin vesialueet ja Turun kaupungin virkistyskalastusalueet.

siika
Kalastaja onkii siikaa Turun Ruissalossa.
Petra Ristola / Yle

Siianongintakausi on alkanut. Uusi yhtenäislupa mahdollistaa onkimisen entistä useammassa paikassa.

Yhtenäislupa-alueessa ovat mukana Naantalin omistamat vesialueet sekä Turun virkistyskalastusalueista Saaronniemi, Vepsä, Maisaari ja Pähkinäinen. Mukana on myös yksityinen saari Iso-Multiletto Velkualta. Lupa ei kata osaa rannoista, ei esimerkiksi Naantalin satamaa eikä korjaustelakkaa.

Yhtenäislupamaksu on 20 euroa. Sillä saa onkia toukokuun puoleen väliin saakka.

– Yksi lupa per kalastaja. Luvalla saa pitää maksimissaan kolmea kelavapaa, sanoo Airiston-Velkuan kalastusalueen kalataloussuunnittelija Timo Saarinen.

18–64-vuotiailla kalastajilla pitää olla myös valtion kalastonhoitomaksu kunnossa. Kalastonhoitomaksu ei lisää vapamäärää.

Aluetta laajennetaan mahdollisuuksien mukaan

Siiankalastuksen yhtenäislupa-alue on merkitty Varsinais-Suomen Liiton ylläpitämään Lounaispaikan karttapalveluun (siirryt toiseen palveluun). Aluetta pyritään tulevaisuudessa laajentamaan yksityisille ja osakaskuntien vesialueille.

– Jos kaikki menee hyvin, uskon, että meillä on mahdollisuus saada laajennettua siian kalastusaluetta tulevina vuosina vielä hyvinkin paljon, sanoo Airiston-Velkuan kalastusalueen kalataloussuunnittelija Timo Saarinen.

Siian onginta ei saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä rannan omistajalle tai haltijalle, ympäristölle, muille vesillä liikkujille tai muulle luvalliselle kalastukselle. Myös ajoneuvojen pysäköintiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Luvista saadut tulot siianpoikasten kasvatukseen

Yhtenäisluvan saa ostettua netin kautta. Airiston-Velkuan kalastusalueen internetsivujen kautta (siirryt toiseen palveluun) löytyy linkki, kun verkkokauppa saadaan lähipäivinä auki.

Yhtenäisluvasta saadut myyntitulot käytetään Airiston-Velkuan kalastusalueen siianpoikasten kasvatukseen ja istutuksiin.

Airiston-Velkuan kalastusalue on kasvattanut meressä vuodesta 2007 alkaen noin puoli miljoonaa siianpoikasta vastakuoriutuneista kesänvanhoiksi.

Kun siiat kasvatetaan sillä alueella, mihin ne istutetaan, ne leimautuvat ympäristöönsä ja jäävät sinne kasvamaan täyteen kalastuskokoon.