1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaikeuksia kymmenien lääkkeiden saannissa – ainutlaatuinen laki takaa silti elintärkeiden lääkkeiden saatavuuden

Apteekeilla on ollut poikkeuksellisen suuria vaikeuksia lääkkeiden hankinnassa. Saatavuusongelmat huolestuttavat alan ammattilaisia.

lääkkeet
Marja Iso-Mustajärvi lääkevarastossa
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin velvoitevarastoinnista vastaava Marja Iso-Mustajärvi.Marjut Suomi / Yle

Apteekeilla on alkuvuodesta ollut poikkeuksellisen suuria vaikeuksia lääkkeiden hankinnassa. Fimean verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) on listattu kymmeniä lääkkeitä, joiden saatavuudessa on tilapäisiä häiriöitä.

Kriisiaikojen lääkehuoltoon saatavuushäiriöt eivät vaikuta, vakuuttaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin velvoitevarastoinnista vastaava Marja Iso-Mustajärvi. Hän johtaa sairaanhoitopiirin kuvantamiskeskus- ja apteekkiliikelaitosta.

– Meillä on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen velvoitevarastointilaki. Se takaa elintärkeiden lääkkeiden saannin myös poikkeusaikoina.

Silti saatavuusongelmat huolestuttavat myös alan ammattilaisia.

– Kyllä näiden saatavuusongelmien takia tulee eteen tilanteita, joissa joudutaan miettimään potilaan lääkitystä uudelleen.

Penisilliinpakkauksia varastohyllyssä
Marjut Suomi / Yle

Lääketuotannon keskittyminen lisää riskejä

Valtaosa Suomessa myytävistä lääkkeistä on valmistettu maan rajojen ulkopuolella. Näin on etenkin velvoitevarastointilain määrittämissä elintärkeissä lääkkeissä.

– Kriisi kaukana Suomen rajojen ulkopuolella saattaa vaikuttaa ratkaisevasti jonkun lääkkeen saatavuuteen, sanoo Iso-Mustajärvi.

– Raaka-ainetuotanto saattaa olla hyvin keskittynyttä, ja se lisää riskejä.

Velvoitevarastoja on sekä lääketehtailla että sairaanhoitopiireillä. Niihin on varastoitu kattava valikoima elintärkeitä lääkkeitä infuusionesteistä mikrobilääkkeisiin, sydän- ja verisuonitautien lääkkeistä syöpälääkkeisiin.

– Potilaat voivat luottaa siihen, että lääkehuolto toimii. Jos jotain tuttua lääkettä ei saa, sille mietitään aina korvaava hoito. Vielä ei ole tullut eteen sellaista tilannetta, ettei mitään korvaavaa hoitoa olisi ollut.

Lääkkeitä varastohyllyillä
Marjut Suomi / Yle
Lue seuraavaksi