3 nostoa kyselytunnilta – vanhusten hoito, vammaisten palvelut ja soten valinnanvapaus

Eduskunta kävi jokatorstaiseen tapaan kyselytunnin.

Kyselytunti (Eduskunta)
Maria Guzenina
Maria Guzenina, Espoon konsernijaoston puheenjohtaja (sd)Roni Rekomaa

Vanhukset ensin

Ensimmäisenä kysymään pääsi suurimman oppositiopuolueen SDP:n Maria Guzenina. Hän kysyi hallituksen aikeista toteuttaa sen kaavailema 70 miljoonan euron leikkaus vanhuspalveluihin.

Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sanoi, että leikkaus aiotaan viedä läpi. Hän kuitenkin korosti, että kuntien valtionosuuksiin valtio ei ole kajoamassa. Kunnat vastaavat omista vanhuspalveluistaan.

Seuranneessa keskustelussa oppositio ihmetteli, mistä säästöt syntyvät. Demarit epäilivät, että niitä saadaan leikkaamalla hoitajien määrää.

Rehulan mukaan säästöjä syntyy muun muassa yksityisen ja julkisen puolen mitoitusten yhdenmukaistamisella. Myös hallinnon byrokratian purkamisella saadaan aikaan säästöjä, ministeri sanoi.

Keskustelun tuoksinassa Guzenina kimpaantui sen verran, että sanoi Rehulan puhuvan "läpiä päähänsä". Tämän jälkeen puhemies Maria Lohela (ps.) huomautti, että kansanedustajien tulee käyttää asiallista kieltä.

Sitten vammaiset

Vihreiden Johanna Karimäki oli kysymyksessään huolissaan vammaisten ihmisten palveluiden kilpailuttamisesta.

Rehula huomautti vastauksessaan, että vammaisille on sote-uudistuksessa tulossa niin sanottu henkilökohtainen budjetti. Se mahdollistaa osalle vammaisista mahdollisuuden päättää, mistä hän haluaa palvelut ostaa. Rehulan mukaan tämä on kerännyt alan toimijoilta kiitosta.

Toisena asiana vihreiden Touko Aalto kysyi hallituksen toimista kehitysvammaisten työtilanteen parantamiseksi.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström sanoi, että asiaa ollaan selvittämässä hyvässä yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Ja sen jälkeen valinnavapaus

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson hyökkäsi sote-uudistuksen valinnanvapauden kimppuun. Hän huomautti, että se on kerännyt paljon kritiikkiä asiantuntijoilta.

Andersson kyseli, miten hallituksen on mahdollista saada sote-paketti valmiiksi jo ensi viikolle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että hallitus painaa pitkää päivää saadakseen paketin valmiiksi.

Keskustelun tuoksinassa Paavo Arhinmäki (vas.) ja Ben Zyskowicz (kok.) tölvivät toisiaan siitä, ketkä olivat vastuussa julkisen sektorin työntekijöiden lomarahojen leikkauksista. Arhinmäki sanoi hallituksen olevan sen takana, Zyskowicz sanoi kilpailukykysopimuksessa tehdyn päätöksen syntyneen työmarkkinajärjestöjen toimesta.