1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sauli Niinistö

Niinistö: Huippukokousasia ei vielä ajankohtainen

Suomi voi Niinistön mukaan järjestää Putinin ja Trumpin tapaamisen, mutta asia ei ole viime vuoden jälkeen varsinaisesti edennyt. Niinistö teki myös ehdotuksen arktisen alueen ympäristön parantamiseksi.

Kuva: Sergei Karpuchin / EPA

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toppuuttelee puhetta Suomessa mahdollisesti järjestettävästä Venäjän ja Yhdysvaltain huippukokouksesta. Tapaaminen oli esillä Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin yhteisessä paneelikeskustelussa Arkangelissa.

Niinistö kertoi omassa tiedotustilaisuudessaan Arkangelissa, että asia oli esillä jo vuosi sitten, kun Niinistö tapasi Putinin. Tämän jälkeen asia ei ole varsinaisesti edennyt, Niinistö totesi.

Suomi on Niinistön mukaan halukas järjestämään tapaamisen osana arktisen neuvoston puheenjohtajuutta, mutta tapaaminen edellyttää muutamien ennakkoehtojen toteutumista.

Ensinnäkin osapuolten on oltava itse halukkaita tulemaan tapaamiseen ja toiseksi kokouksessa tulisi olla myös jotain arktiseen kehitykseen liittyvää sisältöä.

Kokous olisi toki Suomelle hieno asia, Niinistö totesi.

Niinistö ehti lyhyen aikaa keskustella Putinin kanssa kahden kesken Arkangelskissa. keskustelut koskivat mm. kahdenvälisiä suhteita sekä Venäjän ja Yhdysvaltain suhteita.

Niinistöltä ehdotus ympäristön parantamiseksi

Ylen toimittaja Erkka Mikkonen kysyi Niinistöltä, miten Suomen ja Venäjän intressit kohtaavat ympäristöyhteistyössä samaan aikaan, kun Venäjä on kasvattamassa öljyntuotantoaan arktisella alueella.

Niinistö totesi olevansa näissä asioissa maallikko, mutta ihmettelevänsä kahta asiaa, joiden osalta olisi tehtävää.

Niinistö totesi, että yksi pahimmista ympäristöongelmista arktisella alueella on ns. musta hiili, joka syntyy fossiilisten polttoaineiden epätäydellisestä palamisesta.

Maahan laskeutuva musta hiili sisältää ympäristömyrkkyjä, joten se on epäterveellistä. Samalla se myös tummentaa jään ja lumen pinnan lisäten auringon lämmittävää vaikutusta, jolloin ilmaston lämpeneminen kiihtyy.

Niinistön mielestä polttolaitosten tekniikkaa olisi parannettava.

"Hölmöä ja turhaa"

Toinen Niinistön esiin nostama epäkohta oli ns. soihduttaminen. Osa öljyä maaperästä pumppaavista yhtiöistä ei yritäkään ottaa talteen öljyn mukana esiin tulevaa kaasua, joka poltetaan.

Turha maakaasun polttaminen tuottaa mustaa hiiltä ja on muutenkin täysin hyödytöntä. Niinistö kertoi kuulleensa, että maailmalla soihdutetaan maakaasua ilmaan jopa 40 kertaa kuin koko Suomen maakaasun kulutus.

– Kun ajatellaan kaikkia niitä teknisiä ratkaisuja, mitä maailmassa on kehitetty mitä merkillisimpiin ongelmiin, niin on se kumma, että tällaista pitää harjoittaa, Niinistö puuskahti.

Näiden ongelmien hoitaminen olisi Niinistön mielestä neutraalia ympäristön tilan kohentamista.

– Myös niillä, jotka näkevät arktisen vain resurssilähteenä, ei voi olla mitään sitä vastaan, että putsataan hölmöydet pois.