Miten maailma valloitetaan musiikilla, Lauri Ylönen? "Olemalla tarpeeksi härski"

The Rasmus -yhtyeen laulajan mielestä suomalaisartistien pitäisi lähteä innokkaammin kokeilemaan siipiään maailmalle.

Kuva: Nella Nuora / Yle

– Tervetuloa luolaan, Lauri Ylönen tervehtii iloisesti.

Ylönen kävelee sukkasillaan bändikaverinsa Pauli Rantasalmen kodin kellariin rakennetussa studiossa. Helsingin keskustassa sijaitsevan puutalon pieni studio on luovasti sekaisin. Lattialla lojuu maailman eri kolkat nähneitä kitarakoteloita, rumpusettejä ja työpöydällä mikrofoni, tietokoneen näppis ja iso ruutu.

Pöydän yläpuolella on liuta musiikkipalkintoja. Niitä on tullut Emma- ja MTV-gaaloista. Suurin osa palkinnoista on The Rasmuksen maailmanvalloituksen ajoilta, josta on kulunut jo viitisentoista vuotta.

– Ne olivat vauhdikkaita vuosia. Varmaan kymmenen vuotta rundattiin ja bailattiin yötä päivää ympäri maailmaa ja sieltä on jäänyt tosi villejä muistoja. Niitä kokemuksia ja kicksejä ei voi uudelleen kokea, sanoo Lauri Ylönen.

Mummomelodioita uudella twistillä

Nyt The Rasmus on valmis palaamaan parrasvaloihin. Uusi kappale, Paradise, julkaistiin perjantaina ja albumi ilmestyy näillä näkymin syyskuussa. Yhtyeen edellisestä levystä on ehtinyt kulua jo viisi vuotta. Yleensä bändin julkaisutahti on ollut tiheämpi.

37-vuotias Ylönen kertoo, että tauon aikana tapahtui paljon ja sanottavaa kertyi. Hän muutti Los Angelesiin Kaliforniaan kolme vuotta sitten.

– Aloitin uuden elämän uudessa kaupungissa. Se on inspiroinut paljon hyvässä ja pahassa. Viime vuonna kävin läpi avioeron ja on ollut paljon elämää, joka on koulinut. Tuntui, että on hyvä aika kirjoittaa siitä pari biisiä.

Kuva: Nella Nuora / Yle

The Rasmuksen apuna uuden levyn teossa on ollut ruotsalainen tuottajaryhmä The Family. Kolmikko on entisiä hevareita, jotka nykyisin tekevät poppia. Yhdistelmä sopi täydellisesti suomalaisbändille.

– Uudella levyllä on paljon The Rasmukselle tuttuja melodioita, joita kutsumme mummomelodioiksi. Ne tulevat iskelmätaustasta, kun lapsena kuunneltiin Kirkaa matkalla mökille. Kaihoisat melodiat ovat saaneet nyt mukaan tunnelmaa hip hopista, Ylönen kuvailee.

Uuteen musiikkin on tuonut vaikutteensa myös Ylösen toinen koti Kalifornia. Los Angeles on tällä hetkellä popmusiikin mekka, jossa ilmapiiri on inspiroiva ja kannustava. Lauri Ylönen ei ole siellä myöskään tunnettu kasvo, joten hän on voinut rauhassa olla suomalaisen melankolinen.

– Kaliforniassa on aurinkoista ja päälle päin täydellistä ja positiivista. Kun siellä on surullinen tai tulee koti-ikävä ja katsoo samalla huojuvia palmuja, siinä tunnelmassa on jotain vinksahtanutta. Tykkään siitä. Paradise-biisi kertoo siitä tunteesta. Toisen paratiisi on toisen helvetti.

"Sanni maailmalle!"

Suomalainen pop- ja rockmusiikki rynni näyttävästi maailmalle vuosituhannen vaihtumisen jälkeen. Oli Darude, HIM ja The Rasmus. Ilo jäi kuitenkin lyhyeksi.

Vasta nyt uusi musiikintekijäsukupolvi on lähtenyt ennakkoluulottomasti maailman markkinoille kokeilemaan taitojaan. Lauri Ylönen hehkuttaa Almaa, joka on tämän hetken suomalaisista poplupauksista se kirkkain tähti. Ylösen mielestä Suomessa olisi paljon enemmänkin potentiaalisia artisteja lähtemään maailmalle, mutta jostain syystä asiaa ei edistetä tarpeeksi.

– Luulen, että se lähtee levy-yhtiöistä. On nähty, että naispuoliset artistit myyvät paljon suomeksi ja joka levy-yhtiöllä niitä on hirvittävä liuta.

Ylönen toivoo, että suomalaisissa artisteissa nähtäisiin useammin kansainvälinen potentiaali. Suomessa jo menestyvät artistit voisivat kokeilla tehdä musiikkia englanniksi.

– Täällä on tosi hyviä artisteja kuten Sannit ja muut. He voisivat tehdä Best of –levyn omista biiseistään englanniksi ja lähteä kokeilemaan.

.

The Rasmus on saanut vuosien varrella 11 Emma-palkintoa. Kuva: Nella Nuora / Yle

Mutta kuinka kansainvälinen läpimurto sitten tehdään? 

– Ei ole yhtä reseptiä, miten ulkomailla breikataan. Se on monien asioiden summa. Uskon, että itseluottamus ja naivikin tapa katsoa maailmaa vie eteenpäin. Varsinkin nuorissa on sitä energiaa ja on vielä pokkaa leikkiä maailman keskipistettä. Se kiehtoo jengiä. Pitää olla vain tarpeeksi härski.

The Rasmuksen nousu ja tuho

Lauri Ylösellä on tällä hetkellä monta rautaa tulessa. Musiikin lisäksi hänen harrastuksensa arkkitehtuuri on poikinut töitä. Hänen ideoimiaan ekotaloja rakennetaan MTV3:lla maanantaina alkavassa tv-ohjelmassa ja hänen perustamansa firma on saanut lisää uusia rakennusprojekteja.

Kiireet vievät Ylöstä mantereelta toiselle. Jet lag on jatkuva olotila. Hän ei kuitenkaan valita, sillä into tehdä uutta vie eteenpäin.

Kotistudiossa on ennen haastattelua ollut treenit. Lauri ja Pauli ovat harjoitelleet uudesta Paradise-kappaleesta akustista versiota, jonka he esittävät pian Saksassa. The Rasmuksen paluu maailmankartalle on alkanut.

Yhtye esiintyy tänä vuonna yhden kerran Suomessa Raumanmeren juhannus -festareilla. Syksyllä julkaistavan albumin jälkeen konsertteja on Euroopassa ja sen jälkeen esimerkiksi Japanissa ja Australiassa.

Lauri Ylönen on innoissaan, sillä kiertueet ovat bänditouhuissa parasta.

– Jossain vaiheessa pitää varmaan kirjottaa se kirja. Meillä on jo nimi valmiina: The Rasmuksen nousu ja tuho. Meidän pitäisi ensin tuhoutua. Näyttää vaan pahasti siltä, että me ei lopeteta koskaan, Ylönen nauraa.