Nato ja Venäjä vaihtoivat tietoja joukoistaan molemmin puolin rajaa

Samalla Nato kehotti Venäjää käyttämään valtaansa Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi.

Nato
sotilaita ja tähtilippu
Amerikkalaisjoukkoja Puolassa tammikuussa. Yhdysvallat on tuonut Puolaan ja Baltian maihin sotilaita, mutta vaatii eurooppalaisilta Nato-mailta lisää rahaa puolustukseen.Lech Muszynski / EPA

*BRYSSEL *Venäjä on kertonut tietoja läntisen sotilaspiirinsä joukoista Nato-maiden suurlähettiläille Venäjän ja Naton tapaamisessa. Nato kertoi vastavuoroisesti sotilasliiton joukoista Baltian maissa ja Puolassa.

Venäjän Nato-suurlähettiläs Aleksandr Grushko tapasi Nato-maiden suurlähettiläät torstaina Naton päämajassa Brysselissä. Hän antoi lähettiläille katsauksen kolmeen uuteen divisioonaan Venäjän läntisessä sotilaspiirissä.

Naton puolelta kerrottiin Grushkolle yksityiskohtia uusista taisteluosastoista, joita Nato on perustamassa Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Puolaan. Kokousta johtaneen Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan keskustelu oli pitkä, rakentava ja siinä puhuttiin suoraan. Nato-maat ja Venäjä ovat kuitenkin yhä erimielisiä Ukrainan kriisistä.

– Liittolaiset kehottivat Venäjää käyttämään merkittävää vaikutusvaltaansa Itä-Ukrainan kapinallisiin, jotta nämä täyttäisivät sitoumuksensa, Stoltenberg sanoi, ja toisti, että Nato-maat eivät aio tunnustaa Krimin niemimaan liittämistä Venäjään.

Pääsihteerin mukaan Naton ja Venäjän tietojenvaihdon tarkoitus on parantaa ennustettavuutta ja vähentää riskejä erimielisyyksistä huolimatta.

– Tämä on askel oikeaan suuntaan. Mutta haluaisimme nähdä lisää tietojenvaihtoa ja läpinäkyvyyttä, etenkin sotaharjoitusten suhteen, pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi.

Naton linjana on ollut pitää neuvotteluyhteys Venäjään auki, ja samalla vahvistaa sotilaallista pelotetta liittouman itälaidalla. Nato on perustanut neljä pataljoonan vahvuista taisteluosastoa Baltian maihin ja Puolaan.

Nato-Venäjä-neuvosto on kokoontunut suurlähettilästasolla nyt neljä kertaa sen jälkeen kun Venäjän toiminta Ukrainassa katkaisi Naton ja Venäjän välit vuonna 2014. Viime vuonna kokouksia oli kolme. Joulukuun tapaamisessa Venäjä ja Nato kertoivat toisilleen ennakkotietoa sotaharjoituksistaan.

Nato-maiden ulkoministerit keskustelevat Venäjästä kokouksessaan huomenna. Myös Suomen ja Ruotsin ulkoministerit on kutsuttu osallistumaan lounaskeskusteluun. Suomea edustaa ulkoministeri Timo Soini (ps.).

Kokousta aikaistettiin, jotta se saatiin sopimaan Yhdysvaltain uuden ulkoministerin Rex Tillersonin kalenteriin. Mielenkiinto kohdistuukin siihen, millaisen viestin Tillerson tuo presidentti Donald Trumpilta, joka on vaatinut muita Nato-maita lisäämään voimakkaasti puolustusmenojaan.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus