Lähes parisataa taksia ajoi protestirallia Helsingissä – närkästyneet yrittäjät vastustavat hallituksen suunnitelmaa

Taksiyrittäjien mielenilmaus keräsi Helsingin keskustaan lähes parisataa osallistujaa. Liikennekaaren vastustus sai taksiyrittäjät liikkeelle Oulusta asti.

taksiliikenne (liikenne)
Taksinkuljettajien mielenosoitus
Taksiyrittäjiä saapui Senaatintorille perjantaina keskipäivällä runsaasti.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Taksiyrittäjä Teemu Niemelä ei ole aiemmin järjestänyt mielenilmausta, eikä sellaiset ole edes tulleet hänen mieleensä.

Nyt, kun eduskunnassa käsitellään liikenteen palveluiden uudistavaa lakiesitystä eli liikennekaarta, taksiyrittäjät halusivat avata suunsa.

– Olemme perinteisesti vaikuttaneet taustalla. Nyt mielipiteitämme tai edes tosiasioita ei haluta enää kuunnella, toteaa Niemelä, joka on myös Helsingin Taksiautoilijat ry:n johtokunnan jäsen.

Poliisin mukaan mielenilmaukseen osallistui lähes parisataa taksiautoilijaa. Mielenilmaus sujui rauhallisesti, mutta ruuhkautti liikennettä, poliisista kerrotaan.

Taksiautoilijat vastustavat käsiteltävänä olevaa lakia liikenteen palveluista eli liikennekaarta. He uskovat, että laki lisää alalla harmaata taloutta.

Suunniteltu reitti: Senaatintorilta Eduskuntatalolle ja takaisin

Reitti kulki Senaatintorilta Pohjoisesplanadia pitkin Mannerheimintielle ja siitä Eduskuntatalolle. Eduskuntatalon kierrettyään kulkue palasi takaisin Mannerheimintietä pitkin Eteläesplanadille ja Kauppatorille.

Taksinkuljettajien mielenosoitus
Suomalaiset taksiyrittäjät pelkäävät, että lakiesitys veisi kuljettajat talousvaikeuksiin.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Aiemmin perjantaina Helsingin Taksiautoilijat ry:n johtokunnan jäsen Teemu Niemelä totesi, ettei mielenilmaus ei vaikuta Helsingin taksipalveluihin, vaan tilaukset hoidetaan normaalisti.

– Ei ole tarkoitus kiusata asiakkaita, Teemu Niemelä naurahtaa.

Liikennekaari herättää ärsytystä koko maan taksiyrittäjissä. Niemelä kertoo, että kaksi kuskia olivat aamuyöllä lähteneet Oulusta ajamaan Helsingin mielenilmaukseen.

Suomen taksiliitto ei ole mielenilmauksessa mukana.

Liikenneuudistus lisäisi harmaata taloutta?

Liikennekaari on yksi hallituksen kärkihankkeista. Keskustelua on käyty lähinnä taksiliikenteen vapauttamisesta.

Uudistuksessa muun muassa taksilupien, hinnoittelun ja asemapaikan sääntelyjä höllennettäisiin. Taksiyrittäjät uskovat lain lisäävän harmaata taloutta.

– Pelottaa rehellisen liiketoiminnan puolesta. Ruotsin malliin tilalle tulisi veroja kiertäviä huijariyrityksiä, perustelee Niemelä. Hän on työskennellyt vuodesta 1993 taksinkuljettajana ja vuodesta 2007 taksiyrittäjänä.

Lakiesitys tulee ensi viikolla taas eduskunnan käsittelyyn. Jos liikenneuudistus hyväksytään, Niemelä uskoo parin ensimmäisen vuoden olevan yrittäjille erittäin vaikeita.

Eduskunnan oppositio on ollut huolissaan taksien hintojen vapauttamisesta ja päivystysvelvollisuuden poistamisesta. Tämä tarkoittaisi, että taksien määrä lisääntyisi kaupungeissa, kun taas maaseuduilla taksitoiminta loppuisi.

– Esimerkiksi Ruotsissa taksikuljettajat ja -yrittäjät ovat jatkuvasti talousvaikeuksissa. Ylitarjonnan takia tulot laskevat, vaikka hinnat nousevat, Teemu Niemelä kommentoi.

13.3.2017 klo 14:02: Jutun otsikon aikamuotoa päivitettiin.
13.3.2017 klo 15.41: Juttuun päivitetty poliisin arviot osallistujista ja mielenilmauksen sujumisesta.