Belgian poliisi selvittää turkkilaisten joukkotappelua Turkin suurlähetystöllä

Joukkotappelu leimahti torstaina kadulla Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kannattajien ja vastustajien välillä. Useat saivat puukoniskuista ja ainakin neljä kuljetettiin sairaalahoitoon.

Joukkotappelu
Turkkilaisten joukkotappelu Belgiassa.
Joukkotappelussa loukkaantuneita Turkin suurlähetystön edustalla Brysselissä 30. maaliskuuta. Reuters

Belgian poliisi ja syyttäjäviranomaiset tutkivat Turkin suurlähetystön edustalla Brysselissä torstaina puhjennutta joukkotappelua, jossa useita ihmisiä loukkaantui ilmeisesti puukotuksista. Valtaosa loukkaantuneista on Begian kurdeja.

Joukkotappelu leimahti torstaina iltapäivällä kadulla Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kannattajien ja vastustajien välillä, kertoi belgialainen Le Soir -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Neljä loukkaantunutta kuljetettiin sairalaan hoidettavaksi, kertoi RTL-televisioyhtiö (siirryt toiseen palveluun). Belgian poliisi ei kertonut pidätettyjen määrää ja oli vaitonainen tapahtumien yksityiskohdista. Poliisi vetosi siihen, että tilanne oli "arkaluontoinen".

Turkkilaisten joukkotappelu Belgiassa.
Reuters

Tappeluun osallistujat olivat menossa lähetystöön äänestämään Turkin huhtikuisen kansanäänestyksen ennakkoäänestyksessä.

Turkkilaiset äänestävät kansanäänestyksessä presidentin valtaoikeuksien kasvattamisesta. Länsimaiden arvostelema uudistus lisäisi merkittävästi kovaotteisen presidentti Erdoğanin valtaa.

Kurdimielisen Firat-uutistoimiston mukaan Erdoğanin kannattajat puukottivat äänestämään tulleita kolmea kurditaustaista henkilöä. Yksi puukotetuista oli 60-vuotias nainen, joka loukkaantui vakavasti, kertoi Belgian kurdiyhteisön järjestö NavBel. Järjestön mukaan yksi hyökkäjä oli paennut lähetystörakennukseen, mutta hänet pidätettiin myöhemmin.

Belgia tuomitsi väkivallan

Belgian pääministeri Charles Michel tuomitsi väkivallan Twitter-viestissään. Michelin mukaan Belgian hallituksella on nollatoleranssi vastaaviin Turkin kansanäänestykseen liittyviin yhteenottoihin.

Alkuillan mittaan lähetystön edustalle pakkaantui satoja ihmisiä. Vielä myöhään illalla lähetystön edustalla parveili belgialaisviestimien mukaan satakunta ihmistä, mutta mellakkapoliisi oli onnistunut erottamaan leirit ja kertoi tilanteen olevan hallinnassa.

Suhteet Euroopan maiden ja Turkin välillä ovat kiristyneet viime viikkoina, kun Turkki on pyrkinyt järjestämään kansanäänestykseen liittyviä kampanjatilaisuuksia Euroopan turkkilaisvähemmistölle. Eräät EU-maat, kuten Hollanti, kielsivät Turkin ministerien osallistumisen niihin.

AFP