Ruotsi pelkää, että Venäjä yrittää vaikuttaa maan valtiopäivävaaleihin – Lavrov: Lapsellista

Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit syksyllä 2018.

Ruotsi
Sergei Lavrov ja Stefan Löven
ITAR-Tass ja Magnus Liljegren / GGFOTO

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on pariinkin otteeseen varoittanut, että Venäjä voi yrittää vaikuttaa Ruotsin valtiopäivävaalien tuloksiin. Ensimmäisen varoituksensa hän antoi Sälenin turvallisuuskonferenssissa tammikuussa.

– Mikään ei puhu sen puolesta, että Ruotsin vaalit olisivat rauhoitetussa asemassa, totesi Löfven Sälenissä, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Hän toisti varoituksensa Dagens Nyheteriin viikko sitten kirjoittamassaan kolumnissa (siirryt toiseen palveluun). Siinä hän totesi, että ulkopuoliset tahot ovat jo yrittäneet vaikuttaa Yhdysvaltain, Saksan ja Ranskan vaaleihin. Syypäänä pidetään yleisesti Venäjää.

– Olemme jo havainneet selviä merkkejä siitä, että esimerkiksi turvallisuuspolitiikkaamme yritetään vaikuttaa, Löfven kirjoitti.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on kommentoinut Ruotsin pelkoja yhdysvaltalaisessa The National Interest -aikakauslehdessä (siirryt toiseen palveluun) tällä viikolla.

– Luin muuten eilen, että Ruotsin pääministeri on hermostunut, koska maassa pidetään pian vaalit ja hän uskoo, että Venäjä sekaantuu niihin 100 prosentin varmuudella. Se on rehellisesti sanottuna lapsellista. Joko hän julkaisee todisteet tai lopettaa kiusalliset syytökset, Lavrov sanoi.

Hän kommentoi Ruotsin pelkoja vastatessaan kysymykseen, yrittikö Venäjä vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Lavrov piti vaikutusepäilyjä täysin perättöminä.

Haastattelu on tehty 24. maaliskuuta ja julkaistu internetissä keskiviikkona.

Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit syksyllä 2018.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus