1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valaanpyynti

Japani pyydysti yli 300 valasta kiistellyssä valaanpyyntioperaatiossa

Japani uhmaa Kansainvälisen tuomioistuimen käskyä lopettaa valaanpyynti.

Eläinsuojelujärjestö Sea Shepardin kuva kuolleista valaista japanilaisella pyyntialuksella vuodelta 2013. Kuva: EPA

Japani päätti perjantaina vuosittaisen ja kansanvälisesti kiistellyn valaspyyntimatkansa Eteläisellä jäämerellä. Kuukausia jatkuneessa operaatiossa pyydystettiin tällä kertaa 333 valasta.

Viiden aluksen laivasto lähti matkaan jo marraskuussa uhmaten kansainvälistä kieltoa. Niistä kolme palasi perjantaina Länsi-Japaniin Shimonosekin satamaan.

Ympäristöjärjestöt sekä monet valtiot Australia ja Uusi-Seelanti etunenässä ovat vastustaneet jo vuosia Japanin valasjahtia.

Kansainvälinen tuomioistuin vaati Japania lopettamaan valaanpyynnin

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio kielsi kaupallisen valaanpyynnin vuonna 1986. Myös Japani on mukana komissiossa, mutta se on jatkanut valaanpyyntiä.

Japani perustelee pyyntimatkojaan tutkimustarkoituksilla. Sen mukaan valaskanta on niin suuri, että myös kaupallinen pyynti olisi mahdollista.

Kansainvälinen tuomioistuin IJC totesi vuonna 2014, että Japanin valaanpyynnin tarkoitus on kuitenkin todellisuudessa metsästää valaita niiden lihan vuoksi. Tuomioistuin vaati Japania lopettamaan valaiden metsästyksen.

Japani keskeytti pyyntimatkat silloin, mutta vain vuodeksi. Japanin perustelee, että pyyntiä voidaan jatkaa, kun tapettavien valaiden määrä on rajattu reiluun 300 valaaseen.

Japani perustelee valaanpyyntiä perinteillä

Japani selittää valaanpyyntiä vuosisatoja jatkuneilla perinteillä, joihin se ei halua ulkomaalaisten puuttuvan. Nykyään valaanpyynti on tosin enemmän symbolista, sillä valaanlihan kulutus on laskenut Japanissa huomattavasti.

Merkittävä osa japanilaisista on ilmoittanut kyselyissä, että he syövät valaanlihaa vain harvoin tai ei koskaan. Valasta syödään enimmäksee brittikanava BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Japanin rannikon kylissä, joissa valaanpyynnin perinteet ulottuvat vuosisatojen päähän.

Kauas Eteläiselle jäämerelle ulottuvat matkat eivät tosin kuulu BBC:n mukaan Japanin historiallisiin perinteisiin. Ensimmäinen matka tehtiin 1930-luvulla, mutta todenteolla matkat vilkastuivat toista maailmansotaa seuranneina laihoina vuosina. Silloin valaanlihaa pyydettiin köyhälle väestölle.

Nykyään valaanpyynti on Japanille kuitenkin enemmän symbolinen kysymys.