1. yle.fi
  2. Uutiset

Outokummun seurakunnan työilmapiiri pahoin tulehtunut – nuorisotyö voi supistua

Seurakunnan ongelmia on yritetty selvittää ammattiauttajien avulla.

seurakunnat
Risti on kristinuskon tunnetuin symboli.
Yle

Outokummun seurakunnan työilmapiiri on pahoin tulehtunut. Osa työntekijöistä on voinut huonosti jo pidemmän aikaa.

Jupakassa kyse on työntekijöiden ja esimiesten väleistä. Kipupisteenä on esimerkiksi työntekijöiden kohteleminen, puhumistapa ja arvostus.

Osa työntekijöistä on kokenut esimiesten toiminnan työpaikkakiusaamisena. Outokummun seurakunnan kirkkoherran Markku Vasaran mukaan työilmapiiriasian selvittelyssä on puolestaan käynyt ilmi, että esimiehiä kiusataan.

Seurakunnan ilmapiiriä on yritetty selvittää muun muassa työterveyshuollon ja työpaikkapsykologin avulla.

Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulin työyhteisökehittäjä Antti Kokkonen kertoo, että Outokummun seurakunnasta ei ole otettu yhteyttä hiippakuntaan. Hänen mukaansa on lähtökohtaisesti hyvä, että seurakunnat selvittävät sisäisesti asioita itse.

Osittain huonon ilmapiirin takia Outokummun seurakunnan molemmat nuoriso-ohjaajat jättävät virkansa. Tämän vuoksi ei ole varmuutta, pystyykö seurakunta järjestämään nuorten kesäleirin.

Leiri on ollut monen vähävaraisen perheen lapsille kesän ainoa lomareissu.

Monet työssäkäyvät vanhemmat ovat saaneet myös apua leiristä, kun lapsille on ollut valvottua tekemistä aikuisten työpäivän aikana.

Adressi ei tuonut euroja

Kaupungin nuoret heräsivät tilanteeseen ja luovuttivat kirkkovaltuustolle 550 nimen adressin, jossa pyydetään seurakuntaa täyttämään nuoriso-ohjaajien virat.

Adressin painoarvo on iso, sillä koko kaupungissa asukkaita on yli 7 000.

– Murheellinen puoli on, että adressin mukana ei tullut euroja, kirkkoherra Markku Vasara toteaa.

Koska seurakunnan talous on tiukilla, se ei välttämättä pysty täyttämään molempia nuoriso-ohjaajan virkoja.

Markku Vasara sanoo, että kirkkohallitus on yleiskirjeessään asettanut seurakunnille tiukan talouskurin (siirryt toiseen palveluun). Puuttumiskynnykseksi yleiskirjeessä mainitaan muun muassa se, että seurakunnan vuosikate on kahtena tai useampana vuonna ollut negatiivinen.

Vasaran mukaan ahdas taloustilanne voi aiheuttaa seurakunnille niin sanottuja pakkoliitoksia.

– Outokummussa päättäjät eivät halua liitosta, joten talous on entistäkin tärkeämpi.

Kirkkohallituksen yleiskirjeessä puuttumiskynnykseksi on määritelty myös työyhteisön ilmapiirin pitkäaikaiset ristiriidat sekä työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen ongelmat

AVI nuorten puolella

Nuorisolakiin on kirjattu, että kunnat voivat tehdä yhteistyötä nuorisoasioissa seurakuntien ja eri toimijoiden kanssa.

Itä-Suomen aluehallintoviraston nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi Kohonen sanoo, että tulevaisuudessa yhteistyö tulee tiivistymään entisestään.

Koska kyse on seurakunnan nuorisotyöstä, AVI ei voi puuttua tilanteeseen. Kohonen kuitenkin toivoo, että seurakunta täyttäisi nuoriso-ohjaajien virat.

– Olen nuorten puolella. Olisi tärkeää saada turvallisia aikuisia nuorten elämään.

Korjattu 7.4.2017 klo 9:11: Nuoret luovuttivat adressin kirkkovaltuustolle, eivät kaupungille, kuten aikaisemmin kerrottiin.

Lue seuraavaksi