Israel rakentaa uuden siirtokunnan Länsirannalle ensi kertaa 20 vuoteen

Siirtokuntaan on tarkoitus sijoittaa asukkaita helmikuussa laittomana suljetusta Amonan siirtokunnasta.

Israelin siirtokunnat
Israelin armejan rajavalvojat pidättivät palestiinalaisia mielenosoittajia Kiryat Arba -siirtokunnan lähellä Länsirannalla 30. maaliskuuta.
Israelin armejan rajavalvojat pidättivät palestiinalaisia mielenosoittajia Kiryat Arba -siirtokunnan lähellä Länsirannalla 30. maaliskuuta. Abed Al Hashlamoun / EPA

Israelin hallitus on hyväksynyt ensi kertaa kahteenkymmeneen vuoteen uuden juutalaissiirtokunnan rakentamisen Länsirannalle.

Kiistanalainen päätös uhkaa Lähi-idän rauhanhierontaa, jota Yhdysvallat yrittää hivuttaa eteenpäin. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin erityisedustaja Jason Greenblatt on tällä viikolla toisella vierailullaan alueella.

Palestiinalaiset ovat tuominneet päätöksen. Palestiinalaiset vaativat Israelin miehittämää Länsirantaa ja Itä-Jerusalemia omaa valtiotaan varten.

Myös YK ilmoitti olevansa pettynyt päätökseen ja tuomitsevansa sen, koska päätös horjuttaa kahden valtion ratkaisua konfliktiin.

Uusia koteja kotinsa menettäneille

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ilmoitti päätöksestä myöhään torstaina turvallisuuskabinettinsa kokouksen jälkeen.

Netanjahu lunasti päätöksellä aiemman lupauksensa rakentaa uusi siirtokunta korvauksena helmikuussa puretun laittoman siirtokunnan Amonan asukkaille.

Israelin korkein oikeus määräsi Amonan purettavaksi, koska se oli rakennettu luvatta palestiinalaisten omistamalle yksityiselle maalle. Kotinsa menetti 40 perhettä.

Juutalainen siirtokunta-asukas osoitti mieltään palestiinalaisille Kiryat Arba -siirtokunnassa Länsirannalla
Israelia on arvosteltu muun muassa siitä, että se on rakentanut juutalaissiirtokuntia miehittämilleen palestiinalaisalueille. Juutalainen siirtokunta-asukas osoitti mieltään palestiinalaisille Kiryat Arba -siirtokunnassa Länsirannalla 30. maaliskuuta 2017.Abed Al Hashlamoun / EPA

Uusi siirtokunta on tarkoitus rakentaa Shilon alueelle Nablusin lähelle.

Israelin hallitus on hyväksynyt myös urakkatarjouksen 2000 uuden asunnon rakentamiseksi jo olemassa oleviin siirtokuntiin.

Israel ja Yhdysvallat neuvottelevat siirtokunnista

Kansainvälinen yhteisö pitää kaikkia siirtokuntia laittomina palestiinalaisalueilla, joita Israel miehittää vuodesta 1967, mutta Israel vastustaa tulkintaa.

Israelin siirtokuntia tukevalla hallituksella oli kehnot suhteet presidentti Barack Obaman hallintoon, mutta Trumpin valtaannoususta se sai luottamusta.

Trumpin lähipiiriin kuuluu vankkoja siirtokuntien puolustajia, joskin Trump itse on ottanut etäisyyttä joihinkin kampanja-aikansa siirtokuntia puolustaviin lausuntoihin.

Israel ja Yhdysvallat ovat neuvotelleet viime viikkoina, kuinka vähentää siirtokunta-asumista.

Aiemmin Valkoinen talo on kommentoinut, että siirtokuntien rakentaminen ei edistä rauhaa alueella.

Israel ei ole rakentanut kokonaan uutta siirtokuntaa 1990-luvun jälkeen. Se on kuitenkin laajentanut vanhoja olemassa olleita siirtokuntia ja suvainnut luvattomia siirtokuntatyyppisiä asutuksia.

Länsirannan ja Israelin siirtokunnissa asuu noin 600 000 israelilaista.

Lähteet: AP, AFP, Reuters