Kasvokkain: Suomalaisdiplomaatti on pian keskellä tulenarkaa Brexitiä

Erityisasiantuntija Lotta Nymann-Lindegren osallistuu Brexit-neuvotteluihin Suomen EU-edustustossa, Brysselissä. Hän arvioi, että prosessista tulee vaikea.

Brexit
Lotta Nymann-Lindegren
Juha Roininen

Euroopan unioni hyppää lähiaikoina kohti tuntematonta, kun vääntö Britannian erosta alkaa. Edessä ovat jättimäiset neuvottelut.

Erityisasiantuntija Lotta Nymann-Lindegren kertoo odottavansa piakkoin alkavia Brexit-neuvotteluja kahtalaisin tunnelmin. Ero on valitettava asia, mutta ennenkokematon tilanne on myös ammatillisesti kiehtova.

Lotta Nymann-Lindegren
Juha Roininen

– Britannian ero on toki ikävä ja murheellinen asia unionin näkökulmasta. Toisaalta oman ammattini kannalta tämä on ainutlaatuinen kokemus. Kukaan ei ole koskaan eronnut unionista, joten tämän suurusluokan neuvottelujakaan ei ole koskaan käyty, Nymann-Lindegren sanoo.

Hän on nyt neljättä vuotta töissä Brysselin edustustossa. Ison-Britannian mahdollinen ero on ollut kulisseissa vahvasti esillä jo parin vuoden ajan.

– Sitä on pohdittu enemmän tai vähemmän eri tahoilla. Nyt arvuuttelu ja jossittelu loppuu. Kun neuvottelut oikeasti alkavat, kaikki muuttuu konkreettiseksi.

"Uhittelemaan ei lähdetä"  

Eritysasiantuntija Lotta Nymann-Lindegren löytää Brexitistä jotakin myönteistäkin. Hän toivoo sen kirkastavan jäsenmaiden ihmisille sitä, mikä EU oikein on.

– Samalla kun eron myötä EU:n laajuus valkenee, valkenee myös, mikä liittyy EU:hun ja mikä ei. Jäsenyyden vahvuudet ja hyvät puolet nousevat esille. Ei unionikaan täydellinen ole, mutta mielestäni se on hyvä ja myönteinen asia Suomelle,

Nymann-Lindegren kuvailee, etteivät tunnelmat ja ilmapiiri Brysselissä keventyneet Britannian eroilmoituksen myötä. Jos 28-jäsenisestä perheestä poistuu yksi merkittävä perheenjäsen, se ei voi olla näkymättä ja tuntumatta.

Lotta Nymann-Lindegren
Juha Roininen

– Käsitykseni mukaan jäljelle jää kuitenkin yhtenäinen unioni. 27 jäsenmaalla on varsin yhteinen käsitys tulevista neuvottelutavoitteista, hän sanoo.

Nymann-Lindegren ennustaa neuvotteluista hyvin vaikeita, mutta toivoo, ettei niistä tule riitaisia. Täytyy kuitenkin muistaa, että EU neuvottelee ensimmäistä kertaa loitontamisesta, ei laajenemisesta.

– Mutta ei neuvotteluihin kukaan lähde uhittelemaan tai varta vasten riitelemään.

"Helsingin silmät ja korvat"

Käsiteltävien asioiden ja aihepiirien kirjo on joka tapauksessa valtava. Iso-Britannia on ollut unionin jäsenenä yli 40 vuotta, joten siteiden purkaminen ei voi olla kovin yksinkertaista.

Lotta Nymann-Lindegren
Juha Roininen

– Suomelle britit ovat olleet erittäin hyvä kumppani monella alalla ja asiassa. Siksikin rivien hajoaminen on valitettavaa.

Erityisasiantuntija Nymann-Lindegren kuvailee Brexitiin liittyvää työtään perusvirkamiehen työksi. Hän on niin sanottua suorittavaa porrasta, joka koordinoi, hankkii tietoja, luo kontakteja ja viestejä eteenpäin.

– Me yleisvirkamiehet olemme Helsingin silmät ja korvat. Kerromme kotimaahan, mitkä asiat ja miten eri asiat ovat nousemassa mahdollisesti esille.

Kun Brexit-neuvottelut alkavat, keskustelut käydään komission ja Ison-Britannian välillä. Sitä ennen jäsenmaiden päämiehet ovat päättäneet yhteisistä tavoitteistaan, ja ohjeita sitten tarkennetaan neuvotteluiden edetessä.

– Uskoisin, että työ saadaan valmiiksi 2018 syksyllä, josta alkaa parlamentaarinen käsittely.

Kasvokkain on juttusarja, jossa esitellään joka lauantai ajankohtaiseen teemaan liittyvä ihminen.