Antti Heikkinen: Kokoa tästä oma kolumnisi

Nyt en jaksa kirjoittaa kolumnia. Teetän sen teillä. Mutta jos minä ensin selitän.

Antti Heikkinen. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Meillä kävi kylässä oksennustauti. Ensin tauti iski yhteen, huokaisi sitten pari päivää ja ryhtyi uusin voimin kurittamaan seuraavaa. Kaikkiaan se savotoi viiden ihmisen elimistössä ja ensimmäisenä puklailleen sekä sitä tehden ensimmäisenä myös tokeentuneen tehtäväksi jäi neljän myöhemmin sairastuneen hoitaminen.

Minä olin se ensimmäisenä sairastunut. Tästä johtuen en ole saanut muodostettua oikein minkäänlaisia julkisen ruotimisen väärtejä tuumia.

Sinällään se on hassua, koska aiheitahan on maailma väärällään ja aivopajatson hetkellisesti tyhjennyttyä voi aina iskeä kiinni ikivihreisiin. Sellaisia ovat kaikki kansaa kahtia jakavat asiat ja nehän eivät vähässä kummassa kesken lopu. Niistä olen minäkin naputtanut monta juttua useaan eri mediaan eli leiponut monta kakkua samoilla täytteillä ja harhautuksen vuoksi käyttänyt aina vähän erilaisia koristeita.

Hirveän kärkevä en ole koskaan ollut, koska pelkään ääripäitä enkä tunne omaavani valtaa sanella mistään asiasta yksiselitteistä totuutta. Jos keskivertoisen kylähuoltoaseman ukkokööri kirjoittaisi kolumneja, olisin minä se toppalippalakkinen setä, joka antaa porukan kovaäänisimmän munkinsyöjän meuhkata ja aloittaa puheenvuoronsa melkein aina seuraavilla sanoilla:

– Onhan se varmaan niinkin, mutta aatteleppas sitten toisaalta.

Jossain vaiheessa havahduin omaan tylsyyteni ja päätin pyhästi, että koskaan en enää kirjoita ainuttakaan tekstiä näistä kestoteemoista. En kirjoita nytkään, mutta väliaikaisen omaishoitajuuden väsyttämänä harrastan ulkoistamista.

Tuossa alla on vaihtoehtoja, joista itse kukin voi koota joko räihäkän tai pliisun kolumnin – mitä nyt sattuu kenenkin mieli tekemään.

//

Tasa-arvoinen avioliittolaki

– Tasa-arvoinen avioliittolaki on huono juttu. Kaksi miestä ei voi olla sillai, koska semmoinen peli ei heteron silmää miellytä. Kaksi naista on eri asia, mutta sitä varten on netti. Sopimatonta se on siksikin, että Jeesus ei tykännyt homoilusta. Pakko erota kirkosta.

– Tasa-arvoinen avioliittolaki on hieno juttu. Rakkaus on ihana asia ja homoseksuaalit pariskunnat ovat fiksumpia kuin heterot. Ne eivät edes juo baarissa rähinäviinaa, koska ne ovat vähän niin kuin yli-ihmisiä. Jeesuskin oli suvaitsevainen, mutta Päivi Räsänen ei. Pakko erota kirkosta, kun Päivi Räsäsestä ei voi.

– Tasa-arvoilkoot ihan rauhassa, kunhan ovat kunnolla.

Juha Sipilä

– Juha Sipilä on ylen napakka johtaja.

– Juha Sipilä on Ylen napakka johtaja.

– Antaa Juha Sipilän olla ihan rauhassa, kunhan on kunnolla.

Kaupunki vs. maaseutu

– Kaupunkilaiset ovat typerää väkeä. Ne nauravat maalaisille, koska eivät tiedä kuinka ihanaa on käydä nurkan takana kusella pelkäämättä naapurin näkevän. Tukiaisrahoista ne nalkuttavat, mutta kylläpä niille herrojen riistämän tuottajan toimittama ruoka kelpaa. Vaan loppuu se nalkutus kun tulee kriisi ja soijamaitoa lypsävä ulkomaanlehmä menee umpeen.

– Maalaiset ovat typerää väkeä. Ne eivät uskalla tai ymmärrä muuttaa kaupunkeihin ja se on harmi, koska maalaisten elättäminen tulee kaupunkilaisille kalliiksi. Maalaiset menevät serkkujensa kanssa naimisiin, yksityisautoilevat otsoniaukkoa isommaksi, saastuttavat vesistöt ja hakkaavat metsät.

– Olkoot ihmiset maalla tai kaupungissa, kunhan ovat kunnolla.

Meitä on moneksi, kukin tyylillään, jokainen ihminen on laulun arvoinen, muutama muu ymmärtäväinen klishee ja kunnolla olemiseen kannustavia sanoja

Pakolaiset

– Pakolaiskysymys on monipiippuinen juttu, mutta jokainen vähänkin maahanmuuttomyönteinen on suvakkihoro.

– Pakolaiskysymys on monipiippuinen juttu, mutta jokainen vähänkin maahanmuuttokriittinen on rasistinatsi.

– Antaa pakolaisten tulla tai mennä, pääasia että ovat kunnolla.

TV-ohjelmat

– Uusi Bumtsibum, uusi Tuntematon sotilas ja oikeastaan kaikki uusi saa kansan raivostumaan ihan aiheesta, koska kaikki uusi menee kuitenkin aina ihan soteksi. Ei pitäisi sörkkiä semmoista mikä on aina ollut, kun infarktia pukkasi jo mustan Mannerheimin takia.

– Uusi Bumtsibum, uusi Tuntematon sotilas ja oikeastaan kaikki uusi on välttämätöntä, koska vanhat asiat on syytä unohtaa eikä se historia enää tulevaisuutta muuta. Ketä kiinnostaa joku Spede.

– Kyllä Seppo Hovi ja Åke Lindman olivat miehiä paikallaan, mutta antaa nuorempienkin yrittää kunhan ovat kunnolla.

Kulttuuri

– Suomalainen kulttuuri ajoi lopullisesti ojaan siinä vaiheessa, kun ihmiset alkoivat hurrata näille Cheekeille, Salatuille elämille ja mitä näitä on.

– Suomalainen kulttuuri alkaa pikkuhiljaa olla samalla viivalla muiden sivistysvaltioiden kulttuurien kanssa. Nykytaiteilijoiden ansiosta olemme vihdoin päässeet ylitse Tapio Rautavaarasta, Lapatossusta ja mitä näitä on.

– Makuasioista ei voi kiistellä ja jos kiistellään, niin ollaan silti kunnolla.

Donald Trump

– Trumpilla on angstaavan teinin sielu, Putinilla on botoxnaaman alla pahuus ja kaikilla muillakin päättäjillä niin paljon pissiä päässä, että maailma makaa heikommin kuin koskaan.

– Trumpilla on kansanmiehen sielu, Putinilla on nuorekkaina säilyneen luomuihon alla tolkullista jämäkkyyttä ja päättäjistä ei pysty pahaa sanaa sanomaan tässä mallilleen kääntyvässä maailmassa.

– Meitä on moneksi, kukin tyylillään, jokainen ihminen on laulun arvoinen, muutama muu ymmärtäväinen klishee ja kunnolla olemiseen kannustavia sanoja.

//

Siinäpä niitä. Ei muuta kuin mieleisiä valitsemaan. Itse valitsin aina alimmaiset.

Mutta minä olenkin tylsä välimallin mies, joka ei nyt jaksa kolumnia kirjoittaa.

Antti Heikkinen

Kirjoittaja on nilsiäläinen kirjailija, toimittaja, näyttelijä ja sekatyömies. Hänen maailmankuvansa on eräiden mielestä juuri niin kapea kuin savolaisjuntilla olla kuuluukin, toisten mielestä huomattavasti laajempi kuin savolaisjuntille sopii.