Ikke vai inte? Skam-fanien ruotsin kokeeseen livahtaa norjaa

Nuorille suunnattu norjalainen draamasarja Skam sai Kallion lukiolaiset innostumaan kielistä.

Skam (tv-sarja)
Kallion lukion Maija Kenttämies, Eevi Heikkinen, Ainu Kortelainen ja Sanni Granqvist fanittavat Skamia.
Kallion lukion Maija Kenttämies, Eevi Heikkinen, Ainu Kortelainen ja Sanni Granqvist fanittavat Skamia.Riikka Porttila/Yle
Kuuntele Kallion lukion Skam-fanien haastattelu kokonaan tästä.

Vilde, Sana, Noora, Eva ja Chris seisovat oslolaisen Hartvig Nissenin lukion pihalla ja katselevat sivusilmällä abipoikia. Tyttöjen puheessa vilahtelevat tulevan viikonlopun bileet, penkkarit ja suunnitelmat illanvietosta.

Kallion lukion käytävillä seisoskelee myös tyttöjoukko. He eivät kaikki vielä tunne toisiaan, mutta he ovat valmiita puhumaan toimittajan kanssa tämän oslolaisen lukion oppilaista.

Vilde, Sana, Noora, Eva ja Chris ovat kuvitteellisia hahmoja Skam-nimisessä nettisarjassa, mutta teoriassa heillä voisi olla samanlaisia pulmia, kun Kallion lukion Eevi Heikkisellä, Sanni Granqvistilla, Ainu Kortelaisella ja Maija Kenttämiehellä.

Vasemmalta Chris (Ina Svenningdal), Vilde (Ulrikke Falch), Eva (Lisa Teige), Noora (Josefine Frida Pettersen) & Sana (Iman Meskini).
Skamin teatteriversio noudattaa hyvin pitkälti sarjan tapahtumia. Yle Kuvapalvelu

Norjalaisen Skam-nettisarjan viehätys perustuu siihen, että sen henkilöhahmot ovat hyvin samaistuttavia ja tavallisia. Monet sarjan tapahtumat ovat verrattavissa suomalaisen lukiolaisen elämään.

– Olin vaihto-oppilaana Saksassa ja juttelin siellä pohjoismaalaisten ystävieni kanssa siitä, miten missäkin maassa vietetään lukion päättäjäisiä. Norjassa penkkareilla on suurempi rooli kuin meillä. Etenkin Oslossa, Sanni Granqvist tietää kertoa.

– Suomessa suunnitellaan enemmän vanhojenpäivää. Asuja, tanssiparia ja kampausta, luettelee Eevi Heikkinen.

Asennemuijat

Skamin suosio näkyy lukiolaisten ulkonäössä, sillä moni ammentaa ideoita omaan pukeutumiseensa sarjasta.

– Mä ihailen Nooraa ja tykkään myös pukeutua ja meikata samalla lailla kun hän. Pidän myös Nooran tavasta ajatella ja siitä, että hänellä on vahvat mielipiteet, kertoo Maija Kenttämies.

– Sana on asennemuija. Sen lisäksi, että hän on muslimi hän pitää kiinni omista periaatteistaan, mutta kunnioittaa myös muiden mielipiteitä, Ainu Kortalainen jatkaa.

Kuusi miljoonaa käynnistystä Yle Areenassa

Skamin uusinta tuotantokautta odotetaan kovasti, mutta Norjan yleisradioyhtiö NRK ei ole paljastanut neljännen tuotantokauden julkaisusta muuta, kuin että sarja jatkuu tänä keväänä. Ylen tiedotuksesta kerrotaan, että ohjelma julkaistaneen Norjassa ilman suurempaa ennakkovaroitusta. Neljäs tuotantokausi kertoo kevätlukukaudesta 2017.

Skamin kolme tuotantokautta on katsottavissa Yle Areenassa ja ohjelman jaksoja on käynnistetty yli kuusi miljoonaa kertaa. Ensimmäisen kauden ensimmäisellä jaksolla on 178 000 keskikatsojaa. Keskikatsojamäärällä tarkoitetaan jakson jokaisen minuutin keräämää katsojalukua.

– Tämä on poikkeuksellinen määrä sarjalle, jota ei esitetä lainkaan tv:ssä, huomauttaa Ylen yleisötukija Anne Hyvärilä.

Skam olisi herätys vanhemmille

Vaikka sarja on suunnattu 14-18 vuotiaille nuorille ja käsikirjoittaja on tehnyt tietoisen päätöksen jättää päähenkilöiden vanhemmat ja muut auktoriteetit ohjelman ulkopuolelle, sarjaa katsovat myös aikuiset. Kallion lukion tytöt pohtivat, että jos heidän vanhempansa katsoisivat Skamia, voisi vaikeita asioita nostaa helpommin keskusteluun.

Isak (Terjei Sandvik Moen) & Even (Henrik Holm)
Isak (Terjei Sandvik Moen) & Even (Henrik Holm) Yle Kuvapalvelu

– Sellaiset kohtaukset, joissa henkilö googlettaa etsiäkseen tietoa vaikkapa siitä, onko hän homo, voivat helpottaa asiasta puhumista muiden kanssa. En kuitenkaan haluaisi katsoa sarjaa äidin tai isän kanssa.

Toisaalta olisi kiva keskustella sarjan henkilöistä aamupalapöydässä, selventää Ainu Kortelainen.

– Sarjassa on paljon yhteiskunnallisia asioita ja siitä saa hyvin vastuksia nuoria askarruttavia pulmiin, komppaa Eevi Heikkinen.

Skam = Häpeä

Norjankielinen sana Skam tarkoittaa suomeksi häpeää. Mikä naamapalmujen aikakaudella nuoria hävettää?

– Me nuoret mietimme tosi paljon sitä, että mitä muut meistä ajattelevat. Se liittyy varmasti jollain tapaa aikuistumiseen ja kasvamiseen, Ainu Kortelainen pohtii.

– Sosiaalinen media aiheuttaa myös paljon paineita nuorille, Sanni Granqvist jatkaa.

Eevi Heikkinen muistuttaa, että epäonnistuminen voi aiheuttaa häpeää ja epävarmuutta.

– Skamissa Vildellä on huono itsetunto. Hänen häpeänsä ja epävarmuutensa kumpuaa epäonnistumisen pelosta.

Kødder du?

Vitsailetko? Norjankieliset sanat vilahtavat tyttöjen puheessa luontevasti ja sarja onkin vauhdittanut mm. ruotsin opiskelua.

Ainu Kortelainen ja Maija Kenttämies ovat katsoneet sarjaa myös norjaksi, koska eivät malttaneet odottaa sen ilmestymistä tekstitettynä Yle Areenaan.

– Kiinnostukseni pohjoismaihin on kasvanut ja olisi mukava päästä käydä Norjassa, haaveilee Kortelainen.

– Hämmästyin siitä, kuinka hyvin ruotsin opinnoilla pärjää, ymmärsin ihan hyvin juonen, kertoo Kenttämies.

Norjalaiset lausahdukset livahtavat joskus myös ruotsin kokeen vastauksiin. Se, että paperissa lukee ikke inten sijaan ei haittaa. Tärkeintä on Skam. Neljännen kauden kuumeinen odotus jatkuu.