Sekä isännälle että emännälle erikseen: Maatalousyrittäjien neuvonta- ja terapiaseteleitä myönnetty jo 200

Suurin osa maatalouden kriisipaketin mukaisia ostopalvelusitoumuksia koskevista hakemuksista on tullut maitotiloilta.

Kotimaa
Lehmiä ulkona
Anu Hämäläinen

Kannattavuusongelmat ovat yhä vakava asia monilla, varsinkin suuria investointeja lainarahalla tehneillä maatiloilla.

Jos laskuja on maksamatta, ei maatalousyrittäjälle väittämättä ensimmäisenä tule mieleen kasvattaa maksettavien pinoa neuvontapalveluja tai ammattimaista keskusteluapua ostamalla. Apua on kuitenkin saavissa vaikka rahat olisivat lopussa.

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela on kuluvan vuoden alusta voinut myöntää vaikeuksissa olevilla maatiloilla yrittäjänä oleville 500 euron arvoisia maksusitoumuksia. Isäntä, emäntä ja tilalla yrittäjän asemassa oleva muukin henkilö voi kukin saada oman setelinsä.

Sitoumuksilla voi ostaa tietyin ehdoin talous- tai oikeudellista neuvontaa, sekä esimerkiksi jaksamista tukevia terapiapalveluja.

Kynnys talousneuvontaan matalampi

– Tarve tuntuu olevan ihan ilmeinen, eli oikeaan asiaan panostettiin siinä maatalouden kriisipaketin yhteydessä, kun nämä setelit tulivat käyttöön, sanoo Melan toimitusjohtaja Päivi Huotari.

Eniten tukea on haettu maitotiloilta, mutta mukana on myös muiden tuotantosuuntien maatalousyrittäjiä. Alueellisesti hakemuksia on tullut runsaimmin Pohjois-Savosta ja Satakunnasta.

– Olemme nyt kolmen kuukauden aikana myöntäneet parisensataa sitoumusta, Huotari laskee.

Suurimmassa osassa hakemuksista tukea toivotaan talousneuvontaan, mutta osa rohkaistunut hakemaan tukea terapiapalveluihin. Kyse voi olla myös parisuhde- tai perheterapiasta.

Terapiaan suoraan ilman lääkärin lähetettä

Hoidon antajan on kuitenkin oltava Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran hyväksymä ammattihenkilö.

Käytännössä tuki riittää muutamaan käyntikertaan tai lyhyeen selvittelyyn psykoterapeutin tai psykiatrin vastaanotolla.

– Ei tällä sitoumuksella tehdä ihmeitä – tämä on 500 euron sitoumus per henkilö – mutta jos sillä saadaan aikaiseksi se, että pääsee ongelmistaan puhumaan, löytää reitin mitä pitkin pääsee vaikeimman yli, silloin on jo saavutettu paljon, Huotari tiivistää.

Kaikkiaan maatalouden kriisipaketissa maksusitoumuksiin on varattu rahaa puoli miljoonaa euroa.