Horneteista löytyi outo vika – happikato tuonut useita koneita alas myös Suomessa

Hornet-hävittäjien hapentuottojärjestelmän vika pakottaa Karjalan lennoston hävittäjät laskuun useamman kerran vuodessa kesken tehtävän.

Kuva: Karri Laihonen / Yle

Amerikkalaisten Hornet-hävittäjien hapentuottojärjestelmästä on löytynyt kiusallinen vika: lentokoneen paineistus putoaa ja lentäjän hapensaanti vähenee yllättäen. Lentäjän on tällöin keskeytettävä tehtävä, turvauduttava sataprosenttiseen hätähappeen ja tuotava kone alas.

Ongelma on herättänyt keskustelua Yhdysvalloissa, mutta siihen on törmätty myös Suomessa, kerrotaan Karjalan lennostosta.

– Tällaisia tapauksia on ollut meillä muutaman kerran vuodessa, myöntää lennoston komentaja, eversti Jari Mikkonen.

Ongelmasta on tiedetty Yhdysvalloissa jo keväästä 2010 alkaen. Tapausten määrä on jatkuvasti kasvanut ja Yhdysvaltain laivaston edustajien mukaan kyseessä on ykkösluokan turvallisuusongelma.

Lentäjiä ryhdytty kouluttamaan tunnistamaan happikato

Amerikkalaisen ilmailua seuraavan The Aviationist -sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) vika koskee kaikkia Hornet-hävittäjän F/A-18-malleja. Yhdysvaltalaisia lentäjiä on koulutettu tunnistamaan happivajeen oireita ja ainakin kahdelle lentotukialukselle on asennettu erityinen painekammio happikadosta kärsiviä lentäjiä varten.

Karjalan lennoston komentajan Jari Mikkosen mukaan myös Suomen ilmavoimat on ryhtynyt antamaan lentäjille koulutusta tilanteisiin, jolloin ohjaamon paineistus pienenee ja happi alkaa loppua.

Koulutus tapahtui aiemmin alipainekammiossa, mutta vuodesta 2008 lähtien ohjaajille on annettu niin sanottua normobaarista koulutusta lentosimulaattorissa. Jokaisen Hornet-ohjaajan on suoritettava kyseinen koulutus kolmen vuoden välein.

– Muutaman kerran on ollut haasteita, Mikkonen sanoo.

Verkkouutiset kertoi Suomessa ensimmäisenä Hornetien ongelmista Yhdysvalloissa (siirryt toiseen palveluun).

Artikkelia täydennetty klo 16.28 ilmavoimien esikunnan antamilla tiedoilla lentäjille annettavan lisäkoulutuksen sisällöstä.