Norja ja Kiina lämmittelivät Nobel-kiistan kolhimia suhteitaan

Norjan pääministeri Erna Solberg kertoi matkustavansa ensi viikolla Kiinaan.

Norja
Norjan pääministeri Erna Solberg
Norjan pääministeri Erna Solberg matkustaa ensi viikolla Kiinaan. Philipp Guelland / EPA

Norja ja Kiina lämmittelevät suhteitaan, jotka ehtivät olla vuosia hyiset Nobel-kiistan vuoksi. Kiina raivostui Norjalle, kun Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin kiinalaiselle toisinajattelijalle Liu Xiaobolle vuonna 2010.

Perjantaina kerrottiin, että Norjan pääministeri Erna Solberg matkustaa ensi viikolla Kiinaan paikkailemaan maiden suhteita. Kiina oli jäädyttänyt kaikki korkean tason tapaamiset maiden välillä vuosiksi.

Kiistan vuoksi neuvottelut Kiinan ja Norjan kauppasopimuksesta keskeytettiin. Muun muassa Norjan lohiteollisuus kärsi kiistasta. Norja ja Kiina lämmittivät uudelleen diplomaattisuhteensa vasta joulukuussa 2016.

Toisinajattelija Liu Xiaobo on yhä vankilassa

Liu Xiaobo tuomittiin 11 vuodeksi vankeuteen vuonna 2009, sillä hän oli mukana keräämässä vetoomusta, jossa vaadittiin kommunistisen puolueen yksinvallan lopettamista. Hän istuu yhä vankilassa.

Norja kieltäytyi pyytämästä palkintoa anteeksi. Se on korostanut, että Nobel komitea on itsenäinen toimija, eikä Norjan hallitus puutu komitean päätöksiin.

Kun maiden diplomaattisuhteet palautettiin, Norja ilmoitti lausunnossaan, ettei se tue toimia, jotka voisivat vahingoittaa Kiinan intressejä. Norja lupasi myös pyrkivänsä välttämään uusia vahinkoja maiden välisille suhteille.

Lähteet: Reuters, AFP