Vaarallinen hevostauti vaikuttaa myös hevosalan tapahtumiin – älä tule tallivaatteissa messuille

Hevosten pääntauti aiheuttaa hankaluuksia alan tapahtumien järjestäjille. Hevoset-messuilla puuhataan ohjeita taudin leviämisen estämiseksi.

Hevosten sairaudet
Hevosia
Kuva ei liity tapaukseen. Yle

Hevosten pääntautia on nyt ilmennyt eri puolilla Suomea. Varmistettuja tartuntoja on raportoitu Orimattilasta, Jyväskylästä, Pohjois-Savosta ja Porvoosta. Lisäksi epäilyjä on ollut ainakin Loviisassa ja Järvenpäässä.

Ajankohta on tyypillinen, mutta huono herkästi tarttuvan taudin ilmenemiselle, sillä ratsastuksessa on juuri alkamassa kilpailukausi. Huhtikuun toisena viikonloppuna järjestetään Tampereella Suomen suurimmat hevosalan messut. Tiedossa oleva pääntauti-uhka vaikuttaa myös messujen järjestelyihin.

Toistaiseksi ei ole tullut tietoon sairaustapauksia niillä talleilta, joista hevosia on meille tulossa.

Tanja Järvensivu

– Olemme olleet yhteydessä messuille tulossa olevien hevosten omistajiin ja kartoitamme tilannetta. Toistaiseksi ei ole tullut tietoon sairaustapauksia niilltä talleilta, joista hevosia on meille tulossa, kertoo viestintäpäällikkö Tanja Järvensivu Tampereen Messuilta.

Suomen Ratsastajainliitosta vahvistetaan, että kilpailut messuilla aiotaan näillä näkymin järjestää suunnitelmien mukaan. Myöskään messujärjestäjien tietoon ei ole ainakaan vielä tullut hevosten poisjääntejä kisoista tai esityksistä tautivaaran takia.

Ei tallivaatteissa messuille

Erittäin tarttuvan pääntaudin hevoselle aiheuttaa Streptococcus equi-bakteeri. Suurin osa hevosista paranee taudista ilman lääkitystä, mutta etenkin 1–2-vuotiailla varsoilla tauti voi johtaa eläimen kuolemaan tai lopettamiseen. Myös jälkitaudit voivat olla rankkoja.

Hevosten pääntauti ei tartu ihmiseen, mutta se leviää herkästi ihmisten vaatteissa ja kengissä tallilta toiselle.

Messujen järjestäjät ovat kysyneet eläinlääkäriltä neuvoa toimenpiteistä, joilla hevosten pääntaudin leviäminen tapahtumassa parhaiten ehkäistään. Näytteilleasettajien lisäksi yleisölle annetaan ohjeita messujen nettisivuilla.

Yleisön tulisi saapua paikalle muissa kuin tallivaatteissa. Myöskään messuilla karsinoissa esillä oleviin hevosiin ei saa koskea.

Tanja Järvensivu

– Yleisön tulisi saapua paikalle muissa kuin tallivaatteissa. Myöskään messuilla karsinoissa esillä oleviin hevosiin ei saa koskea.

Järvensivu korostaa, että näytteilleasettajille lähetetään joka vuosi ennen messuja ohjeet, joissa normaalistikin muistutetaan tarttuvien hevostautien ennaltaehkäisemisestä. Hevoset-messuille odotetaan viikonlopun aikana noin 15 000 harrastajaa ja hevosalan ammattilaista.

Likimain jokakeväinen riesa

Pääntauti on yleisempää esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa, mutta sitä ilmenee myös Suomessa lähes vuosittain. Suomen Ratsastajainliitto julkaisi eilen nettisivuillaan varoituksen nyt ilmenneistä pääntautitapauksista.

Tämän vuotinen tilanne ei vielä ole kovin hälyttävä.

Aki Ylänne

– Sairastumisia on lähes joka kevät, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Tämän vuotinen tilanne ei vielä ole kovin hälyttävä, toteaa urheilujohtaja Aki Ylänne Suomen Ratsastajainliitosta.

Ylänne epäilee, että pääntautitapausten määrä ei olisi meillä kovin merkittävästi lisääntynyt, mutta tieto kulkee nykyään paremmin.

– Sosiaalisen median kautta kaikki tapaukset tulevat nopeasti ihmisten tietoon, sanoo Ylänne.

Ylänne korostaa, että erityisesti urheiluhevosten ruumiinlämpöä tulisi seurata päivittäisillä mittauksilla. Mikäli yhdelläkään tallin hevosista ilmenee lämmön nousua, ei kyseiseltä tallilta lähdetä kilpailuihin edes terveillä hevosilla.

Isompia kisoja ei ole peruttu

SRL:n tietoon ei ole tullut, että pääntaudin uhka olisi tuonut muutoksia ratsastuksen alue- tai kansallisen tason kilpailukalenteriin.

Joitakin seura- tai tallikilpailuja on saatettu perua.

Aki Ylänne

– Joitakin seura- tai tallikilpailuja on saatettu perua, kuittaa Ylänne.

Mikäli talli järjestää kilpailut alueellaan, juuri nyt ei välttämättä haluta vieraita hevosia oman tallin tiloihin. Myös kisoihin lähtijän kannattaa miettiä, yöpyykö hän vieraalla tallilla lainkaan.

– Mennään omalla kuljetusautolla ja tullaan yöksi takaisin kotiin. Ennen lähtöä kannattaa varmistaa, että kilpailut järjestävän tallin hevosilla ei ole ollut oireilua.

Ylänteen mukaan kilpahevosilla on keskimäärin melko hyvä vastustuskyky, koska ne kiertävät paljon paikasta toiseen. Pääntaudin torjumisessa pätevät samat keinot kuin kaikissa muissa tartuntataudeissa.

Pääntautitapaukset ovat ratsastusurheilussa tyypillinen alkukauden harmi.

Aki Ylänne

– Pääntautitapaukset ovat ratsastusurheilussa tyypillinen alkukauden harmi, mutta samaa varovaisuutta tulisi noudattaa muulloinkin, koska tarttuvia hevostauteja on kokoajan liikkeellä jonkiin verran, sanoo Ylänne.

Tarttuvien hevostautien ehkäisy Suomessa ei toimi kunnolla

Pääntautitapauksia ei ole tänä keväänä ollut ravihevosten keskuudessa. Ainakaan tietoa niistä ei ole tullut ei raviurheilun keskusjärjestöön Suomen Hippokseen.

Suomessa voitaisiin ennaltaehkäistä tarttuvia hevostauteja paljon paremmin.

Katja Hautala

– Suomessa voitaisiin ennaltaehkäistä tarttuvia hevostauteja paljon paremmin. Lisäksi epidemian ilmetessä leviäminen voitaisiin katkaista tehokkaammin, sanoo Suomen Hippoksen johtava eläinlääkäri Katja Hautala, joka on erikoistunut tarttuviin eläintauteihin.

Hautalan mukaan tarvitaan resursseja - suomeksi sanottuna rahaa - jotta voitaisiin kehittää järjestelmä, jolla nykyistä tehokkaammin seurattaisiin tarttuvia hevostauteja maassamme.

– Oleellista on, että tieto saadaan heti liikkeelle ja ihmisiä voidaan varoittaa. Jos tieto lähtee liikkeelle parin-kolmen viikon kuluttua, se ei auta enää, toteaa Hautala.

Tälläisen järjestelmän kehittäminen vaatisi kaikkien isojen hevosalan järjestöjen yhteistyötä yli lajirajojen. Näin saataisin katettua sekä kilpa- että harrasteratsut ja raviurheilu.

Kansallinen hevosten terveydenhuoltojärjestelmä on ollut haaveeni jo pitkään.

Katja Hautala

– Olen jo kymmenen vuotta toivonut, että meille saataisiin kunnollinen tarttuvien tautien seuranta- ja vastusjärjestelmä. Kansallinen hevosten terveydenhuoltojärjestelmä on ollut haaveeni jo pitkään.