Kangas-Annala -tiestä taas kiistaa – tie pitäisi sulkea lintujen pesimäajaksi

Viime syksynä juhlavasti avattu Kangas-Annala tie Kauhavalla on jälleen myrskyn silmässä. Tietä ei saisi käyttää lintujen pesimäaikana, mutta kaupunki ei aio sulkea sitä vapaaehtoisesti.

tiet
Kankaankylältä Kauhavan kuntakeskukseen johtava uusi tie ja silta valmistuivat 2016.
Ylihärmän Kankaankylältä Kauhavan kuntakeskukseen johtava uusi tie ja silta valmistuivat 2016 pitkän kiistelyn jälkeen.Elina Niemistö / Yle

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on kehottanut Kauhavan kaupunkia sulkemaan puomeilla Kankaan ja Annalan kylien välisen uuden tien. Kyse on siitä, että tielle myönnettiin vuonna 2014 luonnonsuojelulain mukainen poikkeuslupa kiellosta häiritä lintuja niiden pesimäaikana.

Nyt tuo poikkeuslupa ei kuitenkaan ole voimassa, sillä siitä tehtyä valitusta käsitellään edelleen Korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

– Tämähän oli vasta kehotus. Me odotamme virallista hallintopakkopäätöstä tai korkeimman hallinto-oikeuden lopullista päätöstä, joka on odotettavissa lähiviikkoina, sanoo Kauhavan tekninen johtaja Juha Takamaa.

Noudatetaanko lakia?

Kauhavan luontoyhdistys Valokin mukaan Annalan peltoalueella pesii tai levähtää 18 direktiivin suojelemaa lintulajia. Niiden lisäksi alueella on viitasammakoita, liito-oravia ja saukkoja.

Luontoyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Korpimäki toivoo, että ELY-keskus tekee sille kuuluvaa työtä eli puuttuu asiaan.

– Poikkeuslupapäätös ei ole lainvoimainen ja näin ollen kaupungilla ei ole lupaa liikennöidä tiellä lintujen pesimäaikaan. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tehtävä on valvovana viranomaisena toimia niin, että lakia noudatetaan, muistuttaa Korpimäki.

Järeämmät keinot käyttöön?

ELY-keskus on katsonut, että kunnan tyyppiselle viranomaiselle kehotus on riittävä. Tässä tapauksessa näyttää kuitenkin siltä, että vapaaehtoisuuteen ei ole Kauhavalla haluja. ELY-keskus voi sakon uhalla vaatia korjaamaan laiminlyönnin, mutta ensin kuntaa kuullaan.

– Seuraava vaihe on kuulemismenettely. Heti ensi viikon alussa katsotaan, lähteekö kuulemismenettely käyntiin. Sitten kunnalle annetaan kohtuullinen aika vastata ja sen jälkeen on mahdollisuus asettaa hallintopakko, selittää Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen luonnonsuojeluryhmän päällikkö Leena Rinkineva-Kantola.

Rinkineva-Kantolan mukaan korkeimman hallinto-oikeuden esittelijä on kertonut antavansa asiaan lopullisen päätöksen huhtikuun aikana. Edellinen oikeusaste eli hallinto-oikeus on katsonut, ettei tieliikenteestä olisi merkittävää haittaa lintujen muutolle ja pesinnälle.

Ämpin silta
Silta ja tie avattiin joulukuussa 2016.Olli Koski / Yle