Inarin porokuninkuusajojen järjestäminen hyvässä vauhdissa – Talkoolaisia yllättävän helppo löytää

65. Inarin porokuninkuusajot ovat tänä viikonloppuna. Kilpailun järjestelyt ovat käynnissä ja kilpailujen johtaja kertoo, että rata on todella hyvässä kunnossa.

Kotimaa
Anára heargegonagasgilvvuid jođiheaddji Juha Mikkola.
Inarin porokuninkuuskilpailujen johtaja Juha Mikkola.Kirsti Länsman / Yle

Lana ajaa Inarijärven jäälle rataa, samalla kun talkoolaiset pystyttävät aitoja. Inarissa pidettävät 65. porokuninkuusajot kilpaillaan tulevana viikonloppuna Inarijärven jäällä. Kilpailunjohtaja Juha Mikkola poraa reikiä jäähän ja pystyttää tolppia, mutta näiden kilpailuiden valmistelut ovat alkaneet jo muutama kuukausi sitten.

– Me olemme aloittaneet tämän radan tekovaiheen jo tammikuussa. Olemme Jannen kanssa pitäneet sitä puhtaana lumesta. Nyt on alettu varsinaisesti tätä varikkoa pystyttämään, Mikkola kertoo.

Kuninkuusajojen järjestämiseen tarvitaan monia työtunteja. Onneksi Mikkolan ei kuitenkaan tarvitse yksin painaa pitkää päivää, kun hänellä on aurinkoisia talkoolaisia apuna. Ennen viikonlopun kilpailuja monet talkoolaiset tekevät monia tunteja töitä, jotta viikonlopun kilpailusta tulee täydellinen. Mikkolalla ei kuitenkaan ole ollut vaikeaa löytää talkoolaisia avuksi.

– No itse asiassa yllättävän tällä hetkellä täytyy sanoa, että on helppo. Tähän vaiheeseen missä tarvitaan, se on tosi helppo saada, että kyllä kaikki on innokkaasti matkassa täällä.

Eaktodáhtolaččat bargame.
Talkoolaiset työn touhussa.Kirsti Länsman / Yle

Muun muassa Saamelaisalueen koulutuskeskuksen oppilaat ovat apuna kisojen järjestelyissä. He auttavat erilaisissa asioissa ja tekevät risuja kilparadan reunoille. Ihmisiä kuitenkin tulee myös muualta. Tarmo Petäjäjärvi on nyt neljättä kertaa mukana talkoilemassa Inarissa. Hän on tullut Ranualta asti ja nauttiikin hommasta.

– No tämä on hauskaa täällä Inarissa, ennen kaikkea täällä on sievät ilmat ja minä tykkään olla Ylä-Lapissa, kertoo Petäjäjärvi.

Tarmo Petäjäjärvi.
Tarmo Petäjäjärvi.Kirsti Länsman / Yle

Kilpailunjohtajalle Inarin porokuninkuusajot ovat vuoden kohokohta. Hän pitääkin huolen, että kilpailut onnistuvat täydellisesti.

– No tämähän on sinänsä tärkeä, sillä kun tähän on alkanut pitämään tätä että tämä täydellisesti onnistuu, niin se on kyllä tärkein asia tässä, Mikkola kertoo.

Mikkolalta kysyttäessä, että jos vuoden tapahtumat laitettaisiin järjestykseen, niin monentenako kuninkuusajot olisivat, vastaus tulee enempiä miettimättä nopeasti.

– No ykkösenä tietenkin!

Anára heargegonagasgilvvuid jođiheaddji Juha Mikkola.
Inarin porokuninkuuskilpailujen johtaja Juha Mikkola.Kirsti Länsman / Yle