Lehdet 100 vuotta sitten: Svinhufvud Siperiasta Suomeen

Vaikka P.E. Svinhufvudin paluu Siperian vankeudesta Suomeen maaliskuussa 1917 sai juna-asemilla satojen ihmisten riemukkaan vastaanoton, ei se juuri hämäläislehtiä innostanut.

historia
Kuvakaappaus Riihimäen Sanomista sadan vuoden takaa
Riihimäen Sanomat / Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Jopa Svinhufvudin oman puolueen (Nuorsuomalaisen Puolueen) lehti Hämetär kuittasi asian pikku-uutisella kolmossivulla. Muutenkin maaliskuun lopulla 1917 Hämeen lehdet tuntuivat vetävän henkeä suurten vallankumousuutisten jälkeen. Pienempiä uutisia riitti.

Riihimäen Sanomat 31. maaliskuuta 1917: Suomen valtuuskunnan Pietarineväät

Suomen valtuuskunta, joka manifestiasiassa teki Pietarin matkan sai todelliset matkaeväänsä H.G. Paloheimolta. Herra Paloheimo oli aikeessa Pietariin samoihin aikoihin ja varustautunut siltä varalta viikon matkaeväillä – Pietarissa näet oli ruuan saanti niin ja näin.

Mutta hänen matkansa estyi ja niin luovutti hän runsaat Pietari-eväänsä valtuuskunnan käytettäväksi.

Eväitä hoiteli nykyinen kauppa- ja teollisuuspäällikkö ja hyvältä ne matkan varrella kuului maistuneenkin. Palanpaineena oli tosin vain raikasta lähdevettä ja soodavettä, mutta jälkiruokana sitä vastoin poliittista kannunvalantaa.

Kuvakaappaus Riihimäen Sanomista sadan vuoden takaa
Riihimäen Sanomat / Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Hämetär 29. maaliskuuta 1917: Svinhufvud kotimaassa

Eilen saapui asessori P. E. Svinhufvud Viipuriin, joutuen siellä, kuten kaikilla muillakin asemilla, suurten suosionosoitusten esineeksi.

Riihimäen Sanomat 31. maaliskuuta 1917:

Kenraalikuvernööri Stahovits joutui matkallaan Pietarista Helsinkiin tämän kuun 28 päivänä suosionosoitusten esineeksi muun muassa Riihimäen ja Hyvinkään asemilla. Hyvinkäällä lauloivat asemasillalle kokoontuneet Maammelaulun ja eräs nuori tyttö ojensi hänelle kukkia.

Kenraalikuvernööri astui junasillalle ja lausui suomeksi: Eläköön Suomi, johon läsnä olleet innokkaasti yhtyivät.