Rovaniemen paraatipaikalle, jokien risteykseen haetaan hotellinrakentajaa – kaupunki aikoo vertailla kolmea eri ideaa

Esityksiä halutaan työryhmiltä, joihin kuuluu rakennuttaja, arkkitehti ja hotellioperaattori.

hotellit
Valionrannan hotellirakentamiselle varattu alue
Punaisella rajattu alue on varattu hotellirakentamiselle. Sen vasemmalle puolelle rakennetaan asuinkerrostaloja.Rovaniemen kaupunki

Rovaniemen kaupunki aloittaa haun Valionrannan hotellihankkeen toteuttajasta. Kaupunki etsii avoimella haulla ryhmiä, jotka koostuvat rakennuttajasta, arkkitehdista ja hotellioperaattorista.

Alkuvaiheessa niin sanotuiksi kaavakumppaneiksi valitaan kolme ryhmää, joista jokainen tekee suunnitelman hotellialueesta. Vertailuperusteet kerrotaan tarjouspyynnössä. Jatkoon menijät valitsee kaupunginhallitus pisteytyksen ja arvioinnin pohjalta.

Lopulta yksi luonnoksista valitaan jatkoon ja sitä käytetään lopullisen kaavan perustana. Voittajalle annetaan mahdollisuus varata Valionrannan tontit. Haku päättyy 30. toukokuuta.

Jo aiemmin kaupunki on kysynyt asukkailta ideoita hotellista. Kaikkiaan 224 mielipidettä ja ehdotusta annetaan työryhmien käyttöön.

Valionrannan kaivaus
Hotelli tulee ranta-alueelle, jossa on muun muassa hiekkaranta.Vesa Vaarama / Yle

Kaupungin paraatipaikka

Valionranta jakaantuu kahteen alueeseen. Hotelli on tulossa ranta-alueelle, joka rajoittuu Jätkänkynttilä-siltaan. Heti hotelli-alueen vieressä oleva alue on jo aiemmin kaavoitettu asuinkerrostaloalueeksi.

Kaupunginarkkitehti Tarja Outilan mukaan kerrostaloaluetta ja hotellialuetta tullaan suunnittelemaan rintarinnan, mutta hankkeet on erotettu toisistaan, koska ne ovat niin erilaisia. Myös kerrostalojen asemakaavoitus on etenemässä tänä vuonna.

Valionrantaan odotetaan Outilan mukaan mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Onhan ranta-alue kaupungin paraatipaikalla paikassa, jossa Kemijoki ja Ounasjoki yhtyvät.

– Valionrannan suunnittelualue on osa kaupunkikuvallisesti ja historiallisesti hyvin keskeistä rovaniemeläistä jokivarsimaisemaa. Kaupungin ydinkeskusta rajautuu Kemijokeen kilpailualuetta vastapäätä olevalle rannalle. Siltojen välinen maisematila muodostaa molempien rantojen kanssa kokonaisuuden, kaupungin tiedotteessa kuvaillaan.

Iltatuulen viesti -työn havainnekuva Valionrannasta
Havainnekuva Kukkola-yhtiöiden rakennussuunnitelmista kolmen vuoden takaa.Kukkola-yhtiöt Oy

Hotellia haettu aiemminkin

Valionrannan nimi tulee siitä, että paikalla sijaitsi aiemmin Valion meijeri, jonka Valio sulki keskittäessaan Ouluun. Meijerin purkamisen jälkeen kaupunki alkoi havitella rantatontille hotellia, mielellään kylpylähotellia.

Vuonna 2013 aloitetun kilpailun voitti Kukkola-yhtiöiden työryhmä, mutta hotellihanke ei edennyt. Aiemmin hotellia suunnittelivat myös Osuuskauppa Arina ja Skanska, mutta nekin luopuivat hankkeesta.

Noiden vuosien jälkeen Rovaniemen matkailijamäärät ovat kasvaneet, ja hotellimajoituksesta on jo ajoittain pulaa. Rovaniemen kaupunginjohtajan Esko Lotvosen mukaan paraatipaikalle halutaan laadukas kokonaisuus.

– Kumppanuuskaavan avulla tavoitteena on saada alueelle laadukkaasti suunniteltu ja rakennettu matkailupalvelujen alue, jossa huomioidaan matkailun kasvava merkitys sekä suunnittelualueen tärkeys kaupunkikuvalle, Lotvonen kommentoi tiedotteessa.