Nelson Mandelan puolue ajautuu yhä syvempään kriisiin Etelä-Afrikassa – "keskiyön teurastus"

Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma erotti dramaattisesti talousministerin. Nyt valtapuolue ANC on ilmiriidassa.

Etelä-Afrikka
Mielenosoitus Etelä-Afrikassa
Etelä-Afrikassa osoitettiin mieltä presidentti Jacob Zuman ministerivaihdoksia vastaan. Nic Bothma / EPA

Rotusortoa vastaan aikoinaan taistellut Etelä-Afrikan valtapuolue ANC on ajautunut täyteen sisäiseen sotatilaan. Syynä on hallituskriisi, jota on jo kuvattu opposition taholta ”keskiyön teurastukseksi”.

Presidentti Jacob Zuma vaihtoi torstai-iltana yllättäen useita ministereitä ja varaministereitä. Toimet olivat poikkeuksellisen laajat, sillä hallinnossa tehtiin 20 uutta nimitystä. Zuma erotti ministeripaikoilta poliitikkoja, joita ei pitänyt itselleen uskollisina.

Yksi syy puhdistuksille oli todennäköisesti tuleva kilpailu ANC:n – ja todennäköisesti Etelä-Afrikan – tulevasta johtajasta, arvioi brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Poikkeukselliset toimet aiheuttivat valtavan vastalauseiden ryöpyn Zuman oman puolueen ANC:n riveistä.

Zuman liittolainen talousministeriksi, valuutan arvo laski

Eniten hämmästystä aiheuttivat (siirryt toiseen palveluun) talousministeri Pravin Gordhanin potkut. Gordhan on kampanjoinut tiukemman budjettikurin ja korruption suitsimisen puolesta. Hänen katsotaan panneen hanttiin Zumalle, jonka mainetta korruptioepäilyt ovat varjostaneet jo pitkään.

Uudeksi talousministeriksi Zuma nimitti oman liittolaisensa. Etelä-Afrikan valuutan randin arvo on laskenut sen jälkeen seitsemällä prosentilla viime viikosta. Guardianin mukaan sijoittajat ovat huolissaan nyt siitä, että Zumalla on entistä esteettömämpi pääsy valtion rahakirstuille.

Etelä-Afrikan varapresidentti Cyril Ramaphosa hyökkäsi kovaa Zumaa vastaan. Hän sanoi talousministerin erottamiseen olleen täysin mahdotonta hyväksyä.

Etelä-Afrikan pääoppositiopuolue Demokraattinen liitto vaati Zumalle epäluottamuslausetta parlamentissa. Sen johtaja John Steenhuisen kutsui Zuman toimia "keskiyön teurastukseksi".

Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma
Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma jakaa mielipiteitä oman puolueensa sisällä. Nic Bothma /EPA

Rotuerottelua vastustanut puolue valtataistelun kourissa

ANC oli Etelä-Afrikan rotuerottelupolitiikan aikan kielletty. Puolue nousi valtaan Nelson Mandelan johdolla, kun apartheid oli päättynyt.

Viime vuosina ANC on menettänyt suosiotaan villinä rehottavan korruption, korkean työttömyyden ja hitaan talouskasvun vuoksi. Vaikka apartheid loppui, Etelä-Afrikka ei ole onnistunut kitkemään räikeää eriarvoisuutta yhteiskunnasta. ANC:n kannatus on laskenut selvästi.

Puoluetta pitkään johtaneen Jacob Zuman on määrä väistyä ANC:n johdosta ennen vuoden 2019 vaaleja. Zuman uskotaan ajavan seuraajakseen varapresidentti Ramaphosan sijaan entistä vaimoaan Nkosazana Dlamini-Zumaa.

Dlamini-Zuma on toiminut Afrikan unionin johdossa sekä Etelä-Afrikan ulkoministerinä.

Lähteet: AFP, The Guardian ja BBC.