Hyppää sisältöön

Kevätkukat tulevat vuosi vuodelta aikaisemmin: lasitetuilla parvekkeilla kukkii jo

Innokkaat puutarhurit ovat jo hankkineet parvekeruukkuihin kevään ensimmäiset kukkaset. Puutarhayrittäjät tietävät, että kevään ja kesän kukkasesonkeja on jo neljä: narsissit, orvokit, kesäkukat ja syyskasvit.

Ruukkunarsissit aloittavat monilla parvekkeilla kevään. Kuva: Ville Välimäki / Yle

HATTULA Puutarha-alan ammattilaiset tietävät, että aurinkoinen kevätpäivä vilkastuttaa heti puutarhakauppaa. Hattulalaisen yrittäjä Tarja Lakstedtin mukaan kevään ensimmäinen puutarhakukkasesonki on jo alkanut, vaikka pihoilla saattaa vielä olla lumipälviä.

– Taimisesonki on niin hirveästi aikaistunut. Lasitetuille parvekkeille ja terasseille voisi periaatteessa laittaa kukkia hyvinkin aikaisin. Etenkin orvokki kestää, sanoo Lakstedt.

Samoilla linjoilla on hortonomi Janne Hanhinen janakkalalaisesta Kukkatalo Kouhiasta.

Kyllä sipulikukissa on vuosi vuodelta nuo samat lajikkeet, tämä pienikukkainen keltainen narsissi on se kestosuosikki, koska se kestää parhaiten kylmää, sanoo hortonomi Janne Hanhinen Kukkatalo Kouhiasta. Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Huomaan, että vuosi vuodelta aikaisemmin ruvetaan korjaamaan kanervia ja kallunoita pois ja laittamaan näitä värikkäitä kevätkukkia tilalle, koska monet kestävät hyvin kylmää.

Neljä kukkasesonkia

Ennen oli tavallista, että pihoille ja parvekkeille hankittiin kesäkaudeksi yhdet kukkaset koko kesän ajaksi. Nykyään puutarhakauppiaat puhuvat jopa neljästä kukkasesongista.

– Tosi kukkienystävät aloittavat teteillä eli pikkunarsisseilla ja vaihtavat orvokit niiden jälkeen ja sitten vielä kesäkukat. Tietysti syyskasvejakin monet käyttävät kesäkukkien jälkeen, miettii ylipuutarhuri Henni Koskimäki Kiipula Gardensista Janakkalasta.

Parin viikon pääästä meilläkin päästään sitten orvokkien kimppuun sanoo ylipuutarhuri Henni Koskimäki Kiipula Gardensista. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Vanhat tutut uusissa väreissä

Parvekkeille on tarjolla tänä vuonna lähinnä vanhoja tuttuja suosikkikukkia. Sen sijaan värimaailmassa näkyy muutoksia. Trendikkäässä puutarhassa kukkivat tänä vuonna murretut värit ja pastellit.

– Tänä keväänä ei ole varsinaisesti mitään uutuutta, mutta aina jotakin uusia lajikkeita ja värejä näissä vanhoissa tutuissa. Esimerkiksi miljoonakellosta on tullut paljon kerrottuja ja erilaisia sävyjä – ei niin perinteisiä, kirkkaita vaan murrettuja, pastelleja ja muita kivoja sävyjä, mitä on hyvä yhdistellä muihin, vaikka ihan vihreisiin kasveihin, kertoo ylipuutarhuri Henni Koskimäki.

– Värejähän tulee aina vaan lisää. Orvokissa on nyt vaaleanpunaiset, kirjavat, monet siniset. Aina tulee jotain lisää ja hyvät vanhat pidetään kyllä, sanoo yrittäjä Tarja Lakstedt.

Älä kastele liikaa

Miten kevään ensimmäisiä parvekekukkia pitäisi sitten hoitaa? Yrittäjä Tarja Lakstedt kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota parvekekukkien kasteluun keväällä. Ei liikaa vettä.

Ensiksi on narsissisesonki, sen jälkeen tulee orvokit, sitten istutetaan ne varsinaiset kesäkukat ja sitten tulee taas jo loppukesän kukat, luettelee yrittäjä Tarja Lakstedt kukkasesonkeja. Kuva: Vile Välimäki / Yle

– Kastelu on kaikkein tärkein juttu. Koska sää on viileä, niin kukka ei niin kauheasti kuluta. Jos ne ensimmäiset kesäkukkaset laitetaan parvekkeelle hyvin aikaisin, kastelussa pitäisi olla tarkka.

.
.