Uusnatsien mellakkakäräjöinti ei mahdu oikeustaloon – tiukat turvatoimet korvaavissa tiloissa

Suomen vastarintaliikkeen mellakkaoikeudenkäynti joudutaan Jyväskylän oikeustalon salien pienuuden vuoksi siirtämään suurempiin tiloihin. Maanantaina alkava käräjöinti siirretään Cygnaeus-taloon, ELY-keskuksen tiloihin.

käräjäoikeudet
Äärioikeiston mielenosoitus Jyväskylässä 1.8.2015
Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoittajia Jyväskylän keskustassa 1. elokuuta 2015..Yle

Suomen Vastarintaliikkeen toissa kesänä Jyväskylässä järjestämää mellakkaa puidaan Keski-Suomen käräjäoikeudessa viisi päivää. Syytteisiin on vastaamassa 22 henkilöä Suomesta ja Ruotsista. Kolmea syytetään väkivaltaisen mellakan johtamisesta ja 19:ää väkivaltaisesta mellakasta. Seitsemän saa lisäksi syytteen pahoinpitelystä ja haitanetosta virkamiehelle.

Istuntojen vieminen Jyväskylän oikeustalon ulkopuolelle on erittäin poikkeuksellista.

– Tämä on ensimmäinen juttu minkä kymmenvuotisen Jyväskylässä oloni aikana joudumme istumaan toisessa tilassa sen takia, että meiltä ei löydy tarpeeksi suurta salia, muistelee laamanni Tapani Koppinen Jyväskylän käräjäoikeudesta.

Varmaan suurta yleisöä ja mediaakin tämä jonkin verran kiinnostaa.

Tapani Koppinen

Käräjäoikeus tutki useita salivaihtoehtoja, mutta päätyi yhdessä poliisin kanssa valitsemaan käräjäpaikaksi ELY-keskuksen tiloja entisessä lääninhallituksen talossa.

Syytettyjen suuren määrän lisäksi tilantarvetta lisää useiden oikeudenkäyntiavustajien saapuminen käräjille.

– Varmaan suurta yleisöä ja mediaakin tämä jonkin verran kiinnostaa, joten oikeustalon salit kävivät pieniksi. Parhaillaan käydään kyllä Senaatti-kiinteistöjen kanssa neuvotteluja oikeustalon lisätiloista. Puhutaan jopa, että tilat olisivat vuoden päästä valmiit, kertoo Koppinen.

Turvatarkastukset kenttäolosuhteissa

Käräjöinnin siirtäminen oikeustalon ulkopuolelle aiheuttaa melkoisesti lisätöitä. Käräjäoikeuden vaatimuksena on turvata oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin edellytykset. Muun muassa turvatarkastuksista tuomioistuimissa on oma lakinsa ja sen mukaan on ELY-keskuksen sijaistiloissakin toimittava.

Oikeustalolla istuntoihin tullaan kiinteiden turvaporttien läpi. Cygnaeus-talossa turvatarkastukset hoidetaan kenttäkelpoisilla laitteilla. Samanlaisia on käytössä lentoasemien turvatarkastuksissa.

Poliisi on meillä isona apuna.

Tapani Koppinen

– Joudumme asentamaan sijaistiloihin infran, tosin Valtorilta ja ELY-keskukselta saamme paljon apua. Tietysti järjestyksen valvonta pitää hoitaa ja siinä poliisi on meillä isona apuna. Meillä on mukana kyllä omatkin vartijat, jotka pääsääntöisesti ovat oikeustalolla, sanoo Tapani Koppinen.

Poliisista kerrotaan perinteisesti, että käräjöinnin turvallisuutta takaamaan on varattu riittävästi voimia.