1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiihtoliitto hakee maailmancupin kisoja alkuviikolla – Lahtea ei vielä mainita

Suomen Hiihtoliitto haluaa selvyyden Lahdelta, miten maailmancupin kisat järjestetään. Tapahtuma halutaan tehdä kannattavaksi.

maailmancupit
MM-kisat ja Lahden siluetti
Tomi Hänninen / Yle

Suomen Hiihtoliitto hakee ensi viikolla ensi talven maailmancupin kisoja avoimella Suomi-hakemuksella. Lahtea ei tässä vaiheessa mainita. Hiihtoliitolta odotetaan esitystä viikon päästä pidettävään mäkihypyn ja yhdistetyn kalenterikokoukseen, mutta lopullisesti maailmancupin paikat päätetään toukokuun lopulla Kansainvälisen Hiihtoliiton, FIS:n, kokouksessa.

Hiihtoliitolla on moni asia vielä sopimatta lahtelaisten kanssa.

– Mehän emme ehdi tällä aikataululla mitään sopimaan, jolloin voimme jättää avoimen Suomi-hakemuksen. Meillä on hyvät suhteet kansainväliseen liittoon ja tällä tavalla saamme tähän lisää peliaikaa sopia asia ennen toukokuun FIS:n kokousta, sanoo Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

Hiihtoliitto odottaa mitä kaupunki päättää Lahden MM-kisat järjestäneen tapahtumayhtiön Lahti Eventsin tulevaisuudesta.

– Mehän emme tällä hetkellä tiedä, jatkaako Lahti Events ja tehdäänkö järjestelysopimus Lahti Eventsin kanssa vai mahdollisesti seuran kanssa. Tämän takia tässä on monikin asia auki.

Lahdessa pitäisi olla yhden luukun periaate meidän suuntaan.

Mika Kulmala

Kulmala sanoo, ettei se edes ole keskustellut tulevaisuudesta Lahden Hiihtoseuran kanssa.

– Meidän kumppani tulee todennäköisesti olemaan Lahti Events tai tapahtumayksikkö. Meidän mielestämme Lahdessa pitäisi olla yhden luukun periaate meidän suuntaan. Oli se taho mikä tahansa, meidän ei pitäisi Lahden sisällä neuvotella erikseen kaupungin, hiihtoseuran ja erikseen jonkun kolmannen tahon kanssa. Tämä on se miten meidän mielestämme se toimisi parhaalla mahdollisella tavalla, sanoo Kulmala.

Rahariita on vanhan lämmittelyä

Ilta-Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun)perjantaina, että Hiihtoliiton ja Lahden Hiihtoseuran välejä kaivertaa edelleen kiista MM-kisojen taloudellisen vastuun jakautumisesta. Siksi Hiihtoliitto panttaisi Lahden osuutta tuleviin maailmancupin kisoihin.

– Tämä on suurenneltu tämä asia. Mutta toki sellainen uhka on olemassa, jos jostain syystä emme pääse järkevään sopimukseen. Tämä on ihan normaalia, että katsotaan miten kisoja järjestetään tulevaisuudessa.

Kulmala kuitenkin kiistää, että kysymys olisi kulujen tasaamisesta normaaleissa Salpausselän kisoissa.

– Nyt ei pidä sekoittaa MM-kisasopimusta, joka on historiallinen. Maailmancup on toiminut ihan eri tavalla ja sen kanssa on hyvinkin helposti päästy yhteisymmärrykseen.

Kaupunki haluaa tapahtumia Lahteen – yksittäisiä kisoja ei aiota tukea

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Lahti Eventsin tulevaisuutta linjataan jo alkuviikolla kaupunginhallituksessa. Lahti Events on Lahden seudullisen markkinointiyhtiön Lahti Regionin tytäryhtiö. Myllyvirran mukaan tapahtumayhtiö onnistui MM-kisojen järjestelyissä ja hyvät kokemukset halutaan hyödyntää.

– Tarkoitus on, että tietty osa Eventsin perinnöstä jää olemaan.

Kaupunginjohtaja kuitenkin huomauttaa, että MM-kisat ja Salpausselän kisat ovat mittakaavaltaan aivan erilaisia.

– Ei tapahtumayhtiö voi olla pystyssä vain Salpausselän kisoja varten.

Ei tapahtumayhtiö voi olla pystyssä vain Salpausselän kisoja varten.

Jyrki Myllyvirta

Jyrki Myllyvirta pitää myös selvänä, ettei kaupunki voi tukea suoraan Salpausselän kisoja, vaikka se haluaakin strategiansa mukaisesti olla mahdollistamassa laajaa tapahtumatarjontaa Lahteen.

– Kisojen tulee kannattaa itsensä taloudellisesti.

Samaa mieltä on Lahden Hiihtoseuran puheenjohtaja Juha Viljamaa.

– Vanhaan ei enää palata. Tapahtumalla pitää olla kestävä taloudellinen pohja, sanoo Viljamaa.

Lue seuraavaksi