Metsäyhtiöiltä miljoonia huijanneille kovat tuomiot puukauppapetoksesta

Käräjäoikeuden mukaan vastaavan suuruusluokan petoksia on nähty Suomessa vain harvoin.

talousrikokset
Lautapino
Yle

Helsingin käräjäoikeus on langettanut metsäyhtiö UPM:n ja Stora Enson entisen yhteisen yrityksen johtajistolle kovia rangaistuksia vuosia sitten tapahtuneista petoksista puukaupoissa.

RETS Timber yrityksen yksi entisistä johtohenkilöistä tuomittiin törkeistä petoksista 5 vuoden ja 8 kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Hänet tuomittiin maksamaan myös yli 6 miljoonan euron korvaukset metsäyhtiöille yhdessä kahden muun tuomitun kanssa.

RETS Timberin puukauppoihin liittyvää petosasiaa alettiin tutkia vuonna 2009 ja esitutkinta valmistui vuonna 2014.

Jutun syyttäjän mukaan petosvyyhdin keskiössä olivat monimutkaiset järjestelyt sahatavaran kaupassa, joiden avulla muutama RETS Timberin johtohenkilö huijasi rahaa muun muassa ylilaskutuksella ja perusteettomilla sopimuksilla.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan petoksen peittämiseksi oli tehty tosiasioita vastaamattomia sopimuksia, perustettu yhtiöitä ja kansainvälisiä tilejä.

Kauppaa käytiin Afrikkaan

Petokset olivat jatkuneet käräjäoikeuden tuomion mukaan vuosia, ja ne loppuivat vuonna 2009, kun rikollinen toiminta havaittiin.

RETS Timberin kautta suomalaiset metsäyhtiöt tekivät puukauppaa etenkin Egyptiin. Kovimman tuomion saanut mies ehti toimia yhtiössä muun muassa Egyptin, Venäjän ja Baltian toimintojen myynnin johtotehtävissä.

Käräjäoikeus tuomitsi vyyhdissä suomalaisen myyntijohtajan lisäksi myös 3 muuta henkilöä lievempiin rangaistuksiin ja korvauksiin.

Syytettynä oli yhteensä 9 henkilöä. Muun muassa RETS Timberin entistä toimitusjohtajaa ei tuomittu oikeudessa.

Metsäyhtiö Stora Enso osti RETS Timberin kokonaan omistukseensa vuonna 2012. Nykyisin yhtiön nimi on Mena Wood.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.